DHMZ | Grmljavinsko nevrijeme na kraju toplinskog vala

DHMZ, 21. 6. 2024. – Prvi ovogodišnji toplinski val, ponegdje će nažalost završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere.

Slika 1. Visina izobarne plohe (gpdam) AT 850 hPa i temperatura (°C) od petka 21. lipnja 2024. u 6 h do ponedjeljka, 24. lipnja 2024., u 2 h (svakih 6 sati). Izvor: ECMWF

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost također postoji i u središnjoj Hrvatskoj (Slika 2.).

Slika 2. 12-satna maksimalna vrijednost konvektivne raspoložive potencijalne energije (CAPE, J/kg) i 12- satna akumulacija oborine, 22. lipnja 2024., u 20 h. Izvor: Aladin

Izraženih pljuskova može biti već u petak prema večeri te u noći na subotu, a u drugom dijelu subote (22. lipnja 2024.) atmosfera će biti izuzetno nestabilna te je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom (moguć je promjera zrna veći od 5 cm) te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu.

Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje (23. lipnja 2024.), a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

Sličan sadržaj