DHMZ: Očekuje nas proljeće malo toplije od prosjeka s uobičajenom količinom oborina

U medijima se proteklih dana pojavila prognoza za proljeće 2015., prema kojoj našem području prijeti „najkišovitije proljeće svih vremena, praćeno poplavama“. Međutim, ovakva informacija ne nalazi uporište u službenoj prognozi DHMZ-a.

Naime, prema prognostičkim materijalima koje DHMZ preuzima od Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) u Readingu (Velika Britanija), a na temelju kojih se izrađuju službene sezonske prognoze vremena na DHMZ-u, predviđa se da će proljeće 2015. u Hrvatskoj biti uglavnom prosječno toplo ili toplije od klimatološkog srednjaka uz prosječnu, ponegdje čak i manju količinu oborine od uobičajene.

Tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje ožujak – svibanj 2015. pokazuje da će temperatura biti u granicama prosjeka ili viša od njega, osobito u travnju i svibnju, uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. To ne znači da u navedenim mjesecima ne može biti razdoblja hladnijeg vremena, moguće i s izraženijim negativnim odstupanjima od uobičajenih srednjih vrijednosti.

S druge strane, sezonska količina oborina predviđa se oko prosjeka ili ponegdje manja od njega. To također ne znači da tijekom prognostičkog razdoblja ne može biti dana s izraženijom oborinom, ali i razdoblja bez oborina (signal za manjak oborina npr. postoji u ožujku).

I dugoročne prognoze ostalih velikih meteoroloških službi, npr. Met Office-a iz Velike Britanije, kao i sezonske prognoze koju izrađuje IRI (International Research Institute for Climate and Society; University of Columbia, SAD), pokazuju da se za područje Hrvatske, ali i za dio srednje i jugoistočne Europe te veći dio Sredozemlja predviđa također pozitivno odstupanje sezonske temperature od klimatološkog srednjaka ili najmanje prosječno toplo. Što se oborina tiče, očekuju se uglavnom uobičajene količine oborine.

Izvor: DHMZ
Foto: Mojnet

Sličan sadržaj