DHMZ: Siječanj iznadprosječno topao, “ozbiljna” zima još samo desetak dana


Dežurna sinoptičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda Dunja Mazzocco Drvar za HINA-u je dala klimatski pregled siječnja i najavila vrijeme idućih dana, a cijeli tekst prenosimo u cijelosti. Izjavu je dala krajem siječnja.

Siječanj koji je na izmaku ostat će zabilježen kao jedan od najtoplijih mjeseci u povijesti mjerenja u Hrvatskoj, a kako se očekuje da će trenutno niske temperature ponovo porasti za desetak dana, takvu ocjenu bi mogla dobiti i cijela zima.

Prve dvije trećine siječnja bile su nezapamćeno tople, u unutrašnjosti čak do osam stupnjeva iznad višegodišnjeg prosjeka, ali će niske temperature u zadnjoj trećini mjeseca donekle ublažiti njegov prosjek u cijelosti.
Međutim, kad bismo uzeli kao cjelinu zadnju trećinu prosinca i prve dvije trećine siječnja, odstupanja bi bila doista nezabilježena.

Postoji niz neobičnih podataka, poput onoga da u prve dvije trećine siječnja u Zagrebu nije zabilježen mraz. Prema podacima klimatologa DHMZ-a, preliminarna analiza za dosadašnji dio siječnja na Griču s prosječenom temperaturom od 6,4 stupnja Celzija kazuje da se radi o trećem najtoplijem siječnju od 1862. godine, iza 2007. (7,5 stupnja Celzija) i 1936. godine (6,7 stupnja Celzija).

Također, siječanj u Splitu (Marjan) najtopliji je od 1948. godine kada je izmjereno 11,1 stupnja Celzija, ali je u pogledu oborina označen kao normalan.

Ekstremno topli, a normalni s oborinama bili su Gospić, Knin, Zadar i Zagreb – Grič. Pored njih Osijek, Rijeka i Dubrovnik bili su vrlo topli, ali dok je Osijek bio normalan u pogledu oborina, Rijeka je bila kišna, a Dubrovnik vrlo kišan.

Dugoročne prognoze govore da će se niska temperatura zadržati još desetak dana, a potom će uglavnom biti iznadprosječno toplo.

To ne znači da nećemo imati niskih temperatura i snjegova, ali prava zima mogla bi proći za desetak dana.

Izvor:HINA

Sličan sadržaj