Dio SAD-a na udaru ekstremne hladnoće | Meteorolozi: Ovo se događa jednom u generaciji

Američki Srednji zapad zahvatila je ekstremna hladnoća. Na području Chicaga najavljene su temperature i do nevjerojatnih minus 46 °C!


Tko preživu ovu zimu, pričat će! Naime, polarna hladnoća koja ovih dana zahvaća dijelove SAD-a doživi se jednom u životu!

U američkoj državi Iowi nadležni upozoravaju građane da “izbjegavaju duboko disanje i da govore minimalno” ukoliko izlaze na otvoreno. Očekuje se da će najmanje 55 milijuna ljudi doživjeti temperature ispod nule.

Izvanredno stanje proglašeno je u državama Wisconsin, Michigan i Illinois, ali i u inače klimatski dobroćudnijim južnim državama Alabama i Mississippi.

Nacionalna meteorološka služba upozorava Amerikance da mogu zadobiti ozebline u samo deset minuta boravka na ovako ekstremnim temperaturama.

Najhladnije će biti, očekuje se, od utorka do četvrtka, a meteorolozi predviđaju da će u Chicagu biti hladnije nego na Antarktici. Temperatura u tom američkom gradu spustit će se na -32,7 °C, a uz ledeni vjetar osjet hladnoće bit će kao da je -45,5 °C.

Meteorolozi pripisuju aktualno klimatsko stanje naglom zagrijavanju iznad Sjevernog pola, koje je prouzročio nalet vrućeg zraka iz Maroka prošlog mjeseca. Prema mišljenju stručnjaka, ova pojava usmjerila je polarni vrtlog prema jugu.


Vodeći svjetski znanstvenici kazali su da su promjenu klime primarno prouzročili ljudi, te da to može dovesti do sve oštrijih zima. (HRT/Jutarnji list/BBC)

Sličan sadržaj