DIVLJI ČETVRTAK (RIJEKA 52 LITRE + FOTO), MIRAN PETAK, SUBOTA PONOVNO UZ MOGUĆNOST PLJUSKOVA, U NOVOM TJEDNU STABILNIJE

Malo kasnimo s opisom meteorološkog četvrtka, ali za prave stvari nikad nije kasno, a četvrtak u Rijeci bio je jedan od dinamičnijih ne samo u ovom mjesecu, nego općenito i u godini. Krenimo redom.
Za četvrtak smo najavili prolazak fronte preko našeg područja, a sam početak dana nije upućivao da će se dogoditi nešto vrlo divlje u poslijepodnevnim satima. Oko Rijeke te posebno u Sloveniji, dolazilo je do jačeg razvoja naoblake, ali pljuskovi su “odbijali poslušnost” i do Rijeke sve do kasno poslijepodne ništa nije stiglo. A onda je krenulo…
Oborine, tj. fronta došli su u riječko zaleđe na granicu sa Slovenijom gdje je sve dodatno jačalo i razvijalo se. Bilo je samo pitanje vremena kad će se uz takav razvoj oblaka i u Rijeci “otvoriti” nebo. U početku su to bile rijetke i krupne kapi, vjetar je jačao, oblaci su imali čk i pomalo zastrašujuć izgled. Uz jačanje sjeverozapadnjaka jačala je i kiša i ubrzo je to bio pravi potop. Ulice su bile potopljene, više se surfalo nego vozilo, posebno Vukovarskom ulicom. Ova nevera trajala je možda svega pola sata do sat vremena, ovisno kako gdje, a u tom vremenu u Rijeci je palo 52 mm kiše. Padala je i temperatura, na našoj postaji na Pehlinu i za 12°C u odnosu na vrijeme prije dolaska fronte.
Van PGŽ, treba reći da je područje Istre lokalno dobilo i izraženije grmljavinske nestabilnosti, posebno Gradinje u općini Cerovlje gdje je u 35 minuta palo čak 110 mm kiše. Tuča je počinila i značajniju materijalnu štetu, posebno na vinovoj lozi.
Vraćamo se u PGŽ, kako došlo, tako prošlo, sve se premjestilo na otoke, ali uz tendenciju slabljenja. Do večeri i još malo u noći bilo je pojave lokalnih pljuskova, ali to je u biti ono najbitnije.
Uslijedio je osjetno mirniji petak, temperature su na Kvarneru išle do 30°C (Rab), u gorju oko 20°C (Parg). Bilo je i povremene naoblake na nebu, ali oborina nije bilo, a i bura se smirila. More je u Malinskoj tijekom petka dosegnulo i 24°C, ali treba istaknuti da je i dalje more prilično hladno na većini područja, hladnije nego je to uobičajeno za ovaj dio godine.
Predah od nestabilnosti kratko je trajao jer nam već subota u poslijepodnevnim satima nudi mogućnost lokalnih grmljavinskih pljuskova, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru, ali ni u približnoj mjeri kao što je to bilo u četvrtak. Sve je to povezano s prolaskom novog poremećaja pa će i bura opet ojasčati i biti umjerena do jaka. Temperatura će opet do 30°C na moru dok će u gorju biti ugodnije pa ako planirate na izlete uzmite kakav komad duge odjeće nek se nađe zbog mogućnosti jačeg vjetra, koji baš neće bti ugodan.
Nedjelja i općenito veći dio idućeg tjedna bar djelomice sunčani uz temperature i dalje ispod prosjeka, s naglaskom da bi najtopliji dani trebali biti srijeda i četvrtak. Potkraj idućeg tjedna vidi se mogućnost nove destabilizacje.
Za kraj bogata fotogalerija ludog riječkog četvrtka.

Prije dolaska fronte, foto: Mladen Marač

Nevera koja je uslijedila značajno je snizila temperature, Izvor: Pljusak.com

Vukovarskom ulicom u Rijeci tekla je rijeka, foto: Mia Žudić

Radar je izgledao vrlo impresivno!

Na Diračju također veliki problemi s vodom, foto: Mirela Berisha

Zabilježena je izrazita grmljavinska aktivnost

Premještanje oborina na jug

Kraljevica, foto: Ranko Frka

Dramalj, Koraljka Maričić

Novi Vinodolski, foto: Goran / RIMETEO

Riječka zaobilaznica, foto: Gordana Kvajo

Kantrida, foto: Igor Kušička

Kraljevica, Šime Romić

Sličan sadržaj