Do četvrtka stabilno, zatim nova kiša

Ulaskom u novi radni tjedan još smo bili pod utjecajem ciklone koja je jedna od tri koje su utjecale na naše područje protekli tjedan. Već od utorka ciklona je odmaknula s našeg područja prema Ukrajini, a s njom i oblaci pa napokon nakon sedam dana kiše ponovno imamo sunčano vrijeme. Međutim, stabilizacija vremena ipak neće dugo potrajati jer već od četvrtka navečer ponovno ulazimo u period kišnog vremena i tako najmanje do kraja tjedna.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem oslabljene anticiklone koja se smjestila na području središnje Europe, sa strane nje imamo već spomenutu ciklonu kod Ukrajine te nešto jaču ciklonu kod Islanda. Ta ciklona s Islanda zbog svoje blizine privlači hladan zrak s Grenlanda, a uz pomoć Azorske anticiklone (ispod nje) taj se hladan zrak ponovno spušta prema Europi preko Engleske. Ciklona kod Ukrajine će u ovoj situaciji biti više značajna za povezivanje polja niskog tlaka s ciklonom kod Islanda, ali i za održavanje anticiklone kod Rusije koja to područje drži sigurno od nestabilnosti čime se zapravo stvorila sporo pokretna sinoptička situacija u kojoj se sustavi ne kreću mnogo.

Zbog toga će period pred nama trajati zasigurno nekoliko dana, možda i tjedana, a ujedno ćemo se naći u blizini granice tople i hladne zračne struje pa oborina ponovno neće nedostajati. Razlog je tome što nam se spušta hladni i vlažni zrak s Islanda koji će dolaskom do Francuske nakratko zastati, čime će se stvoriti sekundarna ciklona na tom području koja će zatim dodatno usporiti hladan zrak koji se spušta prema nama pa će se naše područje naći na konstantnom strujanju zraka s jugozapada, odnosno Mediterana. Taj zrak koji će strujati prema nama bit će također pun vlage, ali i topline sa sjevera Afrike. Ovakva bi se sinoptička situacija zatim trebala zadržati neko vrijeme, odnosno ciklona koja se stvorila kod Francuske pomaknut će se do Engleske gdje bi se trebala zadržati do kraja tjedna, a zbog strujanja zraka u toj cikloni do nas će dolaziti visinski vjetar iz jugozapada što se na pri tlu projicira kao jugo. Time je pokušaj stvaranja sekundarne ciklone kod Genove onemogućen pa je za očekivati nailazak hladne fronte krajem tjedna iz smjera Italije, a ne Austrije.

Očekivana sinoptička situacija po modelu ICON za četvrtak, metociel.fr

Prognoza vremena

Danas do kraja dana pretežno vedro. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Večernja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra, a u gorju i zaleđu Rijeke tijekom dana uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab promjenjiva smjera ili ga neće biti, uz obalu istočnog Kvarnera ujutro umjerena bura. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Četvrtak do sredine dana još pretežno vedro, uz umjerenu naoblaku do popodne kada će se potpuno naoblačiti na cijelom području PGŽ uz lokalnu slabu povremenu kišu. Sredinom dana će zapuhati jugo koje će do kraja dana pojačavati do umjerenog s jakim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

U petak već od ranih jutarnjih sati kreće nova epizoda kiše na čitavom području. Kiša će padati cijeli dan, a lokalno se ponovno očekuju obilne količine osobite oko Učke i Ćićarije i u zaleđu Rijeke. Puhat će umjereno do jako jugo, u gorju umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

U subotu se također očekuje kiša na širem području do popodne kada bi trebala proći fronta uz grmljavinu i pljuskove, a nakon toga slijedi brzinsko razvedravanje. Puhat će jako jugo, nakon fronte smirivanje. Temperature slične onima u petak, a nakon prolaska fronte 3 – 5°C, hladnije.

Nedjelja ponovno u znaku kiše. Dakle, iskoristite još ova dva dana za aktivnosti na otvorenom te upijanje D vitamina jer nas opet očekuju kiše jesenje, malo će zatopliti uz južinu, a zatim ponovno jesenske temperature.

Sličan sadržaj