Do kraja srpnja nestabilno i svježije

Rekli bismo, od srpnja ništa novo. Nakon što je veći dio mjeseca obilježilo vrlo nestabilno vrijeme s tek povremenim ljetnim bljeskovima u PGŽ, kraj mjeseca ponovno će obilježiti nestabilnosti. Zahvatit će nas čak dvije ciklone.

Već tijekom subote županijom su se u dva navrata premještali pljuskovi, od kojih je prvi lokalno u riječkom zaleđu donio i do 20 litara kiše po metru kvadratnom. Drugi nalet pljuskova, dogodio se odmah po prolasku prvog, iz smjera Velih vrata. Sve je zaobišlo Rijeku i premjestilo se nad riječko zaleđe.
Moramo istaknuti da je uvjerljivo najviše kiše palo na području Gorskog kotara, no točan podatak nemamo zbog nedostupnosti podataka.

Vrijeme se neće stabilizirati niti do kraja mjeseca, a sve zbog kruženja vlažnog i nestabilnog zraka nad našim područjem.
Na novu kišu nećemo dugo čekati, jer na priloženoj radarskoj snimci može se vidjeti da se nad Istrm formira grmljavinska fronta koja e stići i do Kvarnera.

Osim toga, tijekom nedjelje na području Kvarnera i Gorskog kotara lokalno može pasti i preko 50 mm kiše, a mogući su i mjestimični neverini.

S nestabilnim vremenom ući ćemo i u sljedeći tjedan, a prognostički modeli svaki dan vide kišu i to lokalno u većim količinama.
Tek bi potkraj idućeg tjedna moglo doći do prolazne stabilizacije, a do tada jako puno kiše i nestabilnog vremena. Sve uz niže temperature zraka.

U ostatku Hrvatske također nestabilno vrijeme, ali ipak s manje kiše nego će to pasti na području PGŽ. Ovakav srpanj malo tko je mogao očekivati.

Sličan sadržaj