Do kraja tjedna većinom suho i vrlo toplo

Sinoptička karta Europe; izvor: meteoffice

I drugi će tjedan lipnja, čini se proći sličan prvom, očekuje se posvuda stabilno uz tek par dana s popodnevnom kišom i to rezerviranom najviše za gorje, a temperaturno ugodno. To se ukratko može istaknuti za razvoj vremenskh prilika do kraja tjedna.

Sinoptička situacija

Sinoptička postavka i dalje je bez veće promjene, nalazimo se u anticikloni čiji su se centri smjestili nad Azore, Nizozemsku i Skandinaviju. Time Europa i ovaj tjedan ostaje zaštićena od ciklona s Atlantika koje će se kretati uz Island dalje prema sjeveru Skandinavije. Do našeg će područja stizati sjeveroistočni vjetar kao produkt anticiklonalnog djelovanja, pa osim suhog zraka koji će nailaziti s kopna prevladavat će stabilno vrijeme.

Kako ciklone budu odmicale od Atlantika prema Sibiru tako će zahvaćati hladan zrak koji se i dalje nalazi u polarnom krugu, a svojim će ih frontama gurati prema Skandinaviji. Jedan od centara anticiklone kod Engleske, svojim će djelovanjem krajem tjedna zahvatiti područje hladnog zraka kod Skandinavije te ga krenuti spuštati prema našem području, pri čemu je zasad izgledno tek kratkotrajno osvježenje u vidu fronte s malo oborina.

Krajem tjedna ćemo detaljnije popratiti tu situaciju potencijalne promjene koja bi poljoprivrednicima mogla biti od velike koristi u vidu mogućih oborina, a do tada iskoristite priliku za sve radove i aktivnosti na otvorenom, jer će vrijeme iz dana u dan biti sve povoljnije.

Prognoza vremena

Tijekom utorka veći dio dana pretežno vedro, sredinom dana uz umjerenu naoblaku u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru gdje lokalno može biti i kratkotrajnog pljuska. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverac, u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu do 12°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Maksimalna na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

U srijedu malo više sunca uz pretežno vedro vrijeme, samo sredinom dana uz prolaznu umjerenu naoblaku, a u gorju je lokalno moguća i kratkotrajna kiša. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverac, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, u zaleđu do 12°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Maksimalna na Kvarneru 24 – 29°C, lokalno do 30°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

U četvrtak slično, cijeli dan pretežno vedro, samo popodne uz umjerenu naoblaku, a šansa za kišu je moguća samo u tragovima. Tijekom noći i jutra umjerena do jaka bura, a zatim slabljenje do kraja dana, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, u zaleđu do 15°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Maksimalna na Kvarneru 25 – 30°C, lokalno do 31°C, a u Gorskom kotaru 21– 26°C.

Do kraja tjedna zadržat će se uglavnom suho i za stupanj toplije od četvrtka, a prolazno osvježenje moguće je tek krajem vikenda.

Sličan sadržaj