Dolazak zime sve izgledniji na prognostičkim kartama

null
Svi Vi koji ste pratili naše redovne analize vremena proteklih nekoliko dana, mogli ste primijetiti da smo se dotakli mogućeg postupnog zahlađenja oko sredine tjedna, uz nešto jači prodor hladnog zraka krajem idućeg vikenda. Isto tako mogli ste primijetiti da smo naglasili, da ECMWF model doseže do 240 sati i da još ne ucrtava lijepu mogućnost koja bi se mogla ostvariti pred kraj idućeg tjedna.

A ta lijepa mogućnost se odnosila na to, da se anticiklona s Atlantika i s Grenlanda spoje svojim grebenima i tako poguraju duboku ciklonu sa središtem oko Islanda prema Sredozemlju. Na sjeveroistoku već imamo hladan polarni zrak koji se akumulira i samo “čeka” jednu takvu blok situaciju iznad Atlantika, koji bi konačno zatvorio sve prilaze ciklonama i toplijem zraku iz zapadnog Atlantika prema Europi, čime bi se prekinulo zonalno strujanje. Visoki tlak zraka protezao bi se od obala Portugala, pa sve do Grenlanda i Skandinavije. Takav raspored tlakova iznad Atlantika, omogućio bi neometano spuštanje hladnog zraka sa sjeveroistoka sve do naših krajeva.

Upravo oko takvog mogućeg raspleta vremenske situacije kojeg smo gore naveli, složili su se i dva vječita “suparnika” ECMWF i GFS model. Samim time, šanse za ostvarivanje takvog scenarija su onda i puno veće.

GFS model za 28.01.2014.
null

Vratimo se mi malo bližoj budućnosti. Danas tijekom dana opet će biti ponegdje i vrlo obilnih oborina u našoj županiji zbog premještanja ciklone iz zapadnog Sredozemlja prema Italiji. Ista ta ciklona djelovat će na vrijeme u našim krajevima i početkom idućeg tjedna, pa se tako tijekom ponedjeljka i utorka očekuju promjenjivo vrijeme uz povremene slabe oborine.

Ciklona će se svojim središtem tijekom utorka pomicati prema jugoistoku Europe, a vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. Pritjecanjem nešto hladnijeg zraka sa sjevera Europe, u najvišim predjelima Gorskog kotara moguće je i nešto malo snijega.

U srijedu se vidi kratkotrajna stabilizacija vremena, uz nešto malo niže temperature zraka od ovih sadašnjih.
Prognostički materijali za srijedu vide mali pomak anticiklone prema Velikoj Britaniji, a ciklona sa središtem između Islanda i Grenlanda bi tijekom četvrtka spustila svoju hladnu frontu u Sredozemlje, gdje bi došlo do formiranja sekundarne ciklone.

Formiranjem ciklone vjetar bi nakratko okrenuo na južne smjerove, a istovremeno bi se anticiklona s Atlantika i Skandinavije spojile svojim grebenima iznad zapadne Europe. Ciklona bi spuštanjem svojim središtem južnije od nas, počela povlačiti sve hladniji zrak sa sjevera u naše krajeve. Vjetar bi ubrzo okrenuo na sjeverne smjerove, a uz pad temperature zraka kiša bi ubrzo prešla u snijeg na području Gorskog kotara.

Daljnji mogući scenarij nakon toga napisali smo u početku teksta ove analize, koji još uvijek treba uzeti s velikom dozom opreza jer se radi o dužem vremenskom periodu.
Naslovna: ECMWF model za 28.01.2014.

Sličan sadržaj