Dosta kiše i u ovome tjednu

Trenutno se nalazimo u polju blago sniženog tlaka zraka koji dominira nad većim dijelom središnje i istočne Europe dok se po Atlantiku smjestila anticiklona koja je grebenom spojena s nešto slabijom iznad Norveške.

Ta anticiklona osim što stvara blok preko Atlantika, pa ciklone ne „upadaju” iz tog smjera do nas, ujedno i zadržava polje sniženog tlaka kod središnje Europe pri čemu glavnu ulogu u promjeni vremena imaju oslabljene ili visinske ciklone.

Sinoptička situacija u Europi, meteocentre.com

Kroz ovaj tjedan očekuje se promjena sustava, odnosno polje niskog tlaka zraka koje se zadržava veći dio šestog mjeseca nad nama, uskoro bi trebala zamijeniti anticiklona te donijeti stabilno vrijeme.

Jačanjem ciklone između Kanade i Grenlanda doći će do razbijanja anticiklonalnog bloka na dva dijela pri čemu će se do nas otvoriti kratka prilika za spuštanje oslabljene ciklone kod Engleske. Ta će ciklona povući nešto vlažniji zrak do Italije koja će na sjeveru u podnožju Alpa reagirati s pokušajem stvaranja sekundarne ciklone, no u oba slučaja (nastala sekundarna ciklona ili ne ) do nas će se spustiti fronta, a izgledno je zbog ostalih visinskih ciklona da bi moglo biti i nekoliko fronti.

Pri ovakvoj raspodjeli sustava izgledno je da će po visini biti dosta smicanja vjetra koje pogoduje nastanku grmljavinskih oluja, odnosno lokalnih pljuskova, a kad se na to još ubroji toplina koja grije površinu koja zatim isparava, dosta je izgledno da će veći dio tjedna proći dosta promjenjiv, sa suncem, pljuskovima (lokalno moguća i tuča), ali ugodnim temperaturama.

Danas do kraja dana oblačno uz povremenu slabu kišu. Lokalno će biti i kratkotrajnih pljuskova. Vjetar slab sjevernih smjerova, u Gorskom kotaru uglavnom mirno. Večernje temperature na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Utorak promjenjiv, uglavnom uz visinsku naoblaku i kraće periode sunca, a lokalno u gorju i uz Učku može biti kratkotrajne kiše ili pljuskova. Ujutro na Kvarneru umjerena bura dok će ostatak dana proći uz slab vjetar sjevernih smjerova ili ga neće biti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana toplo, na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

U srijedu također promjenjivo, osim kraćih perioda sunca pljuskovi s grmljavinom neće biti samo lokalnog karaktera, pa bi se na nekim područjima uglavnom u zaleđu i Gorskom kotaru mogla skupiti i mjerljiva količina oborine. Vjetar će okrenuti na slab i umjeren jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C. Područja s kišom će imati osjetno niže temperature.

Četvrtak i petak i dalje nestabilni uz dnevnu kišu i pljuskove, ali i kratkotrajne periode sunca. Temperaturno slično dok se za vikend očekuje postepena stabilizacija vremena i moguće prve 30-tice.

Neverin.hr

Sličan sadržaj