Dubrovnik dobio meteorološki radar!

vmi_du_20150118_1558

Možemo slobodno reći konačno i napokon! Cijela Dalmacija u meteorološkom je mraku bila sve dok u pogon nije pušten dubrovački radar. No, njegov problem je slaba pokrivenost, u radijusu 50 – 100 km, tako da možemo reći da je samo dubrovačko područje “progledalo”.

Valjda će to biti motiv više da se cijela Hrvatska obala kvalitetno pokrije, jer posjetit ćemo, nema hrvatskog radara koji može pokriti Kvarner i Istru, nego nas “pokrivaju” talijanski i slovenski radari. Dalmaciju pak nije nitko “pokrivao” tako da je ovaj dubrovački radar pravo osvježenje, makar za južnu Dalmaciju, dok ostatak Dalmacije, a u konačnici i mi na sjevernom Jadranu moramo čekati bolje dane.

Radar je postavljen na Žarkovici unutar projekta ADRIARadNet koji je puštanjem u javnost radarske snimke uspješno dovršen. Osim dubrovačkog, po dva radara će se postaviti u Italiji, u regijama Marche i Abruzzo i jedan u Albaniji na području Drača.
Projekti su to vrijedni 28 milijuna eura, a sama Dubrovačko-neretvanska županija u projektu AdriaRad Net vrijednom 20 milijuna kuna, povući će oko 2 milijuna kuna sredstava.

Radar još nije dostupan na stranicama DHMZ-a, ali će se i to uskoro promijeniti. Do tada ga možete vidjeti na stranici Dubrovačko-neretvanske županije.

Već sada ima pravo vatreno krštenje, jer je dubrovačko područje zahvaćeno jačim pljuskovima, a tu sliku možete vidjeti na vrhu.

Sličan sadržaj