DUZS: Olujno nevrijeme tijekom srijede zahvatilo više županija

Olujno nevrijeme zahvatilo je jučer tijekom dana priobalno područje te središnji, sjeverozapadni i sjeverni dio Republike Hrvatske. Prouzročilo je poteškoće u prometu, opskrbi električnom energijom zbog srušenog drveća te poplavljivanje podrumskih prostorija dvorišta i prometnica.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Oko 14:30 sati područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom i vjetrom te grmljavinom. ŽC 112 Zagreb, od 14:30-18:00 sati zaprimio je 297 dojava građana radi angažiranja JVP-a i 22 poziva radi angažiranja komunalnih službi (Elektra, Odvodnja, Kanalizacija). Najviše dojava građana je bilo radi ispumpavanja vode iz stambenih objekata, odčepljivanja kanalizacije i uklanjanja stabala s prometnica i električnih vodova. U Velikoj Gorici došlo je do ispada dalekovoda iz elektrosustava. Najviše je pogođeno područje Velike Gorice te istočni dio grada Zagreba i Zagrebačke županije. Bilo je problema u cestovnom i tramvajskom prometu. Žurne službe su odmah izlazile na teren.

ka Paga te Starigrada i Posedarja. Aktivirani su Stožeri zaštite i spašavanja gradova Nina i Paga. Primljeno 400-tinjak dojava vezanih uz uklanjanje posljedica olujnog nevremena, a o svim događajima obaviještene su nadležne službe.

U 18:39 sati ŽC 112 Zadar primio je dojavu da se povisio vodostaj na jezeru Vlačine i da postoji mogućnost popuštanja brane. Obaviještene su Hrvatske vode – rukovoditelj Podcentra obrane od poplava Zadar, pročelnik PUZS-a Zadar i policija i načelnik općine Posedarje.

Predstavnici obaviještenih su izašli na izvid i utvrdili da je stanje pod kontrolom i nema opasnosti od poplavljivanja. Djelatnici Hrvatskih voda obavljaju prepumpavanje vode i poduzimaju mjere na snižavanju vodostaja na jezeru te osposobljavaju branu za preljev u slučaju novih oborina i porasta vodostaja.

Dubrovačko – neretvanska županija
Oko 17:00 sati Dubrovačko – neretvansku županiju je zahvatilo olujno nevrijeme koje je prouzročilo poteškoće u prometu zbog izlijevanja vode na ceste. Zbog udara groma u 35 kV dalekovod Opuzen – Ploče, bez električne energije bili su potrošači u tom dijelu županije, kao i na dijelu područja Splitsko – dalmatinske županije. Zbog udara groma došlo je i do problema u telekomunikacijama pa je bilo otežano primanje dojava o potrebama za angažiranje žurnih službi. Odmah po smirivanju vremena započete su radnje na otklanjanju kvarova.

U 07:00 sati radnici HEP Ploče započeli su radove na otklanjanju kvara na 35 kV dalekovodu.

Šibensko – kninska županija
Tijekom dana puhao je jak vjetar pa su vatrogasci iz preventivnih razloga izlazili na teren i pilili granje na drveću koje bi moglo ugroziti ljude i promet. Značajne količine kiše koje su pale tijekom dana prouzročile su poplavljivanje objekata (podruma) i prometnica.

Međimurska županija
Oko 16:30 sati Međimursku županiju je zahvatilo olujno nevrijeme. Šira okolica Čakovca bila je poplavljena. Zbog udara groma, više naselja ostalo je bez električne energije, a zbog srušenog drveća bilo je problema u prometu. U naselju Macinec došlo je do izlijevanja potoka Trnave. Po smirivanju vremena prišlo se sanaciji kvarova i šteta, a angažirano je 12 DVD-a, Elektra Čakovec i firma za održavanje prometnica.

Varaždinska županija
Zaprimljeno je nekoliko dojava iza 16:00 sati vezano uz ispumpavanje oborinskih voda iz objekata i podrumskih prostorija, srušenih stabla na prometnice i oštećenja krova.

Krapinsko – zagorska županija
Zaprimljeno desetak dojava iza 15:45 sati vezanih uz uklanjanje posljedica olujnog nevremena na širem području Krapinsko – zagorske županije, a najviše na području općine Gornja Stubica (naselja Karivaroš, Samci i Pasanska Gorica) te općine Bedekovčina (naselje Poznanovec). O svim događajima obaviještene su nadležne službe, a najviše je bilo prijetnji poplavljivanju kuća, podrumskih prostorija te poteškoća u prometu zbog izlijevanja vode iz kanala na prometnice. U Gornjoj Stubici je uslijed udara groma došlo do požara na krovištu trgovine građevinskog materijala.

Koprivničko – križevačka županija
Zaprimljeno desetak dojava iza 15:30 sati vezanih uz uklanjanje posljedica olujnog nevremena na širem području Koprivničko – križevačke županije, a najviše na području Križevaca, Sv. Petra Orehovca, Svetog Ivana Žabno, Rasinje, Đurđevca i Virja. O svim događajima obaviještene su nadležne službe, a bilo je rušenja stabala na prometnice i na električne vodove, izlijevanja vode na prometnice, plavljenje dvorišta i prostorija. U Križevcima je vjetar odnio limeni krov i bacio na cestu, a u Đurđevcu u Ciglenskoj ulici došlo je do požara na obiteljskoj kući.

Bjelovarsko – bilogorska županija
Iza 18:00 sati područje Županije zahvatilo je nevrijeme pa je primljeno više dojava o potrebama za intervencijama žurnih službi na području mjesta Severin, Rovišće, Nova Rača i Ivanska. Zbog porušenih stabala bilo je problema u prometu, a zbog više udara groma u dimnjake, krovove i električne vodove pa je iz sustava ispao 10 kV dalekovod Orovac. Vatrogasci i ekipe Elektre izišli su na saniranje kvarova i šteta.

Opskrba električnom energijom normalizirana je u 19:05 sati.

Sisačko – moslavačka županija
Područje Županije je iza 14:00 sati zahvatilo nevrijeme popraćeno kišom i grmljavinom. Vatrogasci su imali 26 intervencija uklanjanja drveća s prometnica i ispumpavanja podruma i stanova. Zbog kvarova na dalekovodima bez električne energije bila su mjesta: Slana, Donja Čemernica i Setuš. Zbog vode na kolniku zatvorena je županijska cesta u mjestu Madžari pa se promet odvijao obilazno.

Izvor: Duzs
Foto: Mladen Tadić i Željko Odak

Sličan sadržaj