Ekstremno toplo u travnju | Oboreni brojni rekordi

Za službenu ocjenu klimatologa DHMZ-a još valja pričekati sve podatke i analize, ali već sada se može tvrditi kako je ovaj travanj gotovo posvuda u Hrvatskoj kao niti jedan znan do sada.
Iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i početkom svibnja, ali ipak ne uz tako ekstremnu temperaturu zraka, gdjegod čak i rekordnu, kakvu smo imali posljednjih tjedana. A i suša koja je u većini Hrvatske – barem djelomično će se ublažiti.

Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine. Čak 17,3 °C! Za 1,4 °C viša od dosadašnjeg rekorda iz 2007. godine. Dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s PMF-a izračunao je da se tako visoka srednja travanjska temperatura na Griču događa jednom u više od 1000 godina!
I na ostalim je meteorološkim postajama odstupanje od starih rekorda uglavnom oko 1 °C, a od višegodišnjega prosjeka iz razdoblja 1961. – 1990. godina većinom između 3 i 5 °C.

Od trenutačno dostupnih podataka travanj nije rekordan, nego je odmah do staroga rekorda, samo u Rijeci, gdje je i dalje najviša srednja mjesečna temperatura 16,9 °C iz 2007. godine – ove je 16,5 °C, te na splitskom Marjanu, gdje je rekord i dalje 18,6 °C iz 2002. godine, a ove je “samo” 18,0 °C.

Za razliku od temperature, očekivano – ukupna travanjska količina oborine nejednoliko je raspoređena, pri čemu je “višak” u odnosu na prosjek zabilježen rijetko gdje, i u malim iznosima, dok je “manjak” oborine znatno češći i izraženiji, osobito u istočnim i južnim krajevima. Stoga će klimatološka ocjena u Osijeku vrlo vjerojatno biti “vrlo sušno”, a u Dubrovniku čak “ekstremno sušno” – tijekom cijeloga travnja izmjereno je samo 10,9 litara kiše po četvornome metru. Manje, i to za “čak” 0,1 mm – bilo je samo 2011. godine.

Stoga, neka vas ne iznenadi ako ovaj travanjski “dašak ljetak” ostane najtopliji dio godine sve do “pravog” ljeta. Naime, ovakav broj dana s temperaturom zraka 25 °C i višom iznimno je rijedak u travnju. U Maksimiru je samo 1952. godine bio veći, a u Rijeci i Splitu – nikada!

Dugoročne prognoze za svibanj i lipanj upućuju na znatno “umjereniju” temperaturu, ali to ne znači da se poneki ekstrem neće dogoditi. Uostalom, potkraj ožujka ništa nije upućivalo na ovako ekstreman travanj. A dogodio se!

Osim već spomenutih odstupanja i rekorda srednje mjesečne temperature zraka zanimljivo je podsjetiti se i nekih novih vrijednosti apsolutno najviše temperature zraka u travnju. Od ove godine novi su travanjski rekordi izmjereni u Goricama pokraj Nove Gradiške, Kninu, na Zagreb Plesu, Čilipi, Makarskoj, Šibeniku, Ogulin, Rab, Lastovo, Zemunik, Komiži i Zadru.

Naslovna i tekst: HRT/DHMZ/Zoran Vakula

Sličan sadržaj