FOTO | Ponikve – krški fenomen koji ostavlja bez daha

Ponikve su mjesto u bakarskom zaleđu u kojem možete vidjeti  jedinstveni krški fenomen pod nazivom „sad ga ima, sad ga nema jezero“, koji je prilično rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i šire.  Naime za vrijeme iznimno kišnih razdoblja slivne i podzemne vode od krške doline stvaraju jezero i tako Ponikve u samo nekoliko sati postaju mjesto uz jezero. Taj fenomen kratkog je vijeka jer vodu jezera već prva bura vraća u podzemne tokove bakarskih izvora.
Ovako ovaj fenomen opisuje Turistička zajednica Grada Bakra te pozivaju na posjet lokaciji koja privlači i brojne ronioce koji nevjerojatnim fotografijama svjedoče o ovom prirodnom fenomenu.

U nedjelju 1. prosinca, u organizaciji Sandre Šipuš (Dive In) i Kluba podvodnih aktivnosti KPA Adria, održano je grupno ronjenje na koje se odazvalo nekoliko klubova s riječkog područja, ali i iz Zagreba. Sve je održano pod pokroviteljstvom TZ Grada Bakra i Barokomore Rijeka.

Temperatura vode bila je samo 9°C, a dubina poraste i do 20 metara, budući se razina vode brzo mijenja iz dana u dan. Procjena je da je u nedjelju dubina na nekim mjestima bila i 15 metara, iako je vidljivost bila smanjena. Do 8 metara dubine jezero je pokazalo svu svoju čar i ljepotu, a ispod te dubine svjetla je sve manje, pa su i prizori manje atraktivniji.

Sličan sadržaj