Fronta donijela obilnu kišu gorju i južnim otocima | Na Zavižanu pao snijeg

Fronta u Rijeci, foto: Šime Župan

Izražena promjena vremena koja je započela sa svojim djelovanjem već u srijedu ujutro kroz predfrontalne nestabilnosti, kako je dan odmicao sve je izraženije djelovala na vrijeme.

Genovska ciklona s pripadajućom frontom, najveći utjecaj je imala u srijedu poslijepodne i navečer, kada se područjem PGŽ premještala veća oborinska masa, a dolazilo je i do pojave povremene grmljavine.

Zapravo, gledajući službene brojke DHMZ-a, Rijeka je više kiše dobila prije fronte, nego prilikom njenog premještanja.
Tako je prema mjerenju DHMZ-a od četvrtka u 8 sati, u Rijeci izmjereno 11 mm kiše. Sam taj podatak bi bio vrlo slab za jednu Genovsku ciklonu, ali podatak od srijede u 8 sati kada je u Rijeci izmjereno 49 mm “spašava” situaciju te Rijeka zaključuje ovu promjenu sa 60 mm oborine.

Najviše kiše u 24-satnom razdoblju izmjereno je u Begovom Razdolju, 42 mm. Delnice su dobile 34, Parg 33, a iznenađujuće, tradicionalno najoborinskiji Crni Lug tek 24 mm kiše.
Na obali i otocima Kvarnera, konkretnije su oborine pale na južnim otocima. U Rabu je izmjereno 37 mm, Malom Lošinju 27 mm, Krku 24 mm, Malinskoj 19 mm.
Spomenuli smo već, najmanje kiše u četvrtak u 8 sati na DHMZ postajama izmjereno je na riječkom području. Uz riječkih 11 mm, u Kukuljanovu je izmjereno 12 mm, a u Bakru novih 20 mm kiše.

Na razini Hrvatske ova je promjena vremena najviše oborine donijela Zadru u kojem je izmjereno 65 mm. Obilna kiša pala je i u NP Mljet 51, mm. Zanimljivost vezana za ovu ciklonu je ta da nije bilo kraja Hrvatske u kojem nije izmjereno bar malo kiše.

S prolaskom fronte počeo je pristizati osjetno hladniji zrak te se u četvrtak mjere osjetno niže temperature zraka, a na Zavižanu je pao i prvi snijeg, iako službeni centimetar nije izmjeren. Još se zadržavaju oblaci ciklone iz kojih ima čak i slabe oborine u PGŽ.

Na Kvarneru dominira bura koja stvara osjet hladnoće uz raspon temperature od 13 do 15°C, dok je u gorju osjetno hladnije. Prema podatku DHMZ-a od podne, u Pargu je izmjereno tek 6°C, a na Zavižanu -1°C.

Sličan sadržaj