Fronta donijela osjetan pad temperature zraka i lokalno obilnije oborine u PGŽ


Helena Bragonfly

Hladna fronta koja se u ranim jutarnjim satima petka premještala preko našeg područja mjestimice je donijela i jače i obilnije oborine u PGŽ.

Prema podatku DHMZ-a, od 8 sati, najviše kiše palo je u Pargu kod Čabra, i to 35 mm. Obilna kiša zabilježena je i u Malom Lošinju, 33 mm. U Crnom Lugu palo je 29, a u Delnicama 27 mm kiše, što navodi na zaključak da su sve službene postaje u Gorskom kotaru dobile podjednaku količinu oborine.

Na riječkom području kiša je bila najobilnija upravo u Rijeci, gdje je izmjereno 22 mm kiše. U Kukuljanovu je palo 15 mm, a u Bakru samo 3 mm.
Mali Lošinj smo već spomenuli ranije, a od ostalih otočnih postaja nigdje nije pala obilnija kiša. Na riječkom aerodromu 14 mm, Rabu 5, a u Krku 2 mm.
Uz kišu bilo je i pojave dosta intenzivne grmljavine, osobito s dolaskom fronte.

Radarska snimka | ARSO

Na razini Hrvatske, o Istri smo već pisali, a van Istre i Kvarnera izdvajamo Zagreb s 13 mm te Puntijarku sa 17 mm.
Iz svega je vidljivo da su upravo sjeverni Jadran te Gorski kotar dobili najobilniju oborinu od svih regija u Hrvatskoj.

Osim toga, došlo je do pada temperature i većeg od 10°C. Na Kvarneru se u 14 sati mjeri tek 17 ili 18°C, a u gorju 9 ili 10°C. U Otočcu je primjericce hladnije za 17°C, u odnosu na isto vrijeme prije 24 sata.

Utjecaj fronte polako slabi, ali se oblaci i dalje zadržavaju uz povremenu kišu. Puše umjerena do jaka bura zbog koje ima i problema u prometu.

Vrijeme “po buri” nastavit će se i idućih dana. Zadržat će se svježe vrijeme i postupno će biti sve stabilnije, osobito u idućem tjednu.

Sličan sadržaj