Fronta donijela toliko željeno osvježenje | Na Kvarneru izostala konkretnija oborina

Marko Šteković

Nakon duljeg niza vrlo toplih, vrućih i sparnih dana, noćašnja fronta, koja u ovim trenucima već odmiče dalje na istok, donijela nam je toliko željeno osvježenje. Nakon fronte već jača greben anticiklone. Glavno obilježje vremena svakako je jaka do olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska. Padala je i kiša, no količine su neravnomjerno raspoređene. U unutrašnjosti Istre lokalno je bilo i jačeg grmljavinskog nevremena uz pojavu tuče.

Prema službenim podacima DHMZ-a od 8 jutros, u posljednja 24 sata, najviše kiše palo je na Plitvičkim jezerima – 54 mm. Slijedi Zavižan s 34 mm, Begovo Razdolje 29 mm, Ogulin i Parg 27 mm, Delnice 21 mm, Senj 20 mm, Otočac i Rab 13 mm, Krk 4 mm, Bakar i Rijeka 2 mm te Crikvenica 1 mm.

Osjetno je osvježilo, pa tako prema dostupnim podacima DHMZ-a u podne Gospić i Parg mjere samo 14 °C. Senj mjeri 21 °C, Pazin 22 °C, Mali Lošinj i Rijeka 24 °C te Rab 25 °C.

Puše umjerena do jaka, a podno Velebita i olujna bura, pa su na snazi i brojna ograničenja u cestovnom prometu. Prema izvješću HAK-a, na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, Krčkom mostu, autocesti Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Zbog bure u prekidu je i trajektna linija Prizna-Žigljen. (11:58)

U nastavku dana očekuje nas daljnje razvedravanje, stoga nas sutra očekuje pretežno sunčano vrijeme, u gorju povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro je mjestimice moguća i magla. Bura će i dalje biti prisutna, poslijepodne u slabljenju. Jutro u gorju svježe, danju posvuda malo toplije.

Sličan sadržaj