Fronta dovela do osvježenja / Olujna bura ometa promet / Vikend stabilan

11694778_992758784088415_8977724345492728444_n

Hladna fronta koja se sa sjeverozapada Europe spustila na naše krajeve tijekom srijede i u noći na četvrtak, dovela je do znatnijeg osvježenja u većem dijelu zemlje, izuzev Dalmacije u kojoj se i dalje nastavilo vruće vrijeme.

Na području PGŽ fronta je najizraženija bila u Pargu kod Čabra, odnosno na sjeveru Gorskog kotara gdje palo i do 20 mm kiše. U Crnom Lugu je palo 13 mm, a u Delnicama 9 mm.
Još je manje oborina bilo na službenim postajama na Kvarneru, uglavnom do 5 mm kiše, iako je lokalno zasigurno bilo i više oborine, no za to ne postoje službena mjerenja.

Osim što je bilo kiše, na riječkom području i u Gorskom kotaru znatnije je osvježilo, a zapuhala je umjerena do jaka bura i sjeveroistočnjak.
Tako su u Gorskom kotaru u četvrtak ujutro mjerene temperature tek oko 10°C, a i na većem dijelu Kvarnera temperatura je bila niža i 10-ak stupnjeva, primjerice u Rijeci samo 18°C.

Već do kasnih prijepodnevnih sati na Kvarneru se razvedrilo pa je poslijepodne bilo pretežno sunčano i vjetrovito, ali najviše dnevne temperature, izuzev južnih otoka, nisu bile odviše visoke.
Najtoplije je bilo u Rabu, gdje je izmjereno 31°C. U Omišlju i Malom Lošinju izmjereno je 30°C, a u Rijeci je izmjerena najviša dnevna temperatura od 28°C. Na sjeveru Gorskog kotara, u Pargu kod Čabra tek 23°C.

Bura koja je zapuhala, izmiješala je slojeve mora te je tako nakon 29°C u Crikvenici u srijedu poslijepodne, u četvrtak u isto vrijeme izmjereno skromnih 23°C.

Osim na sjevernom Jadranu, frontalni poremećaj doveo je i do znatnijeg osvježenja u unutrašnjosti, a lokalno je palo i preko 30 mm kiše, a uz sjeverni vjetar temperatura se spustila i za više od 10°C, a svježini je doprinosio i umjeren do jak sjeverni vjetar.
Lokalno su zabilježena i jače grmljavinske nestabilnosti uz pojavu tuče, kao primjerice u Međimurju.

Po prolasku fronte, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, vrijeme se stabiliziralo uz svježinu, dok Dalmacija frontu nije previše ni osjetila o čemu svjedoči vrlo vrućih 35°C u Splitu.

Petak je započeo s pretežno vedrim vremenom u cijeloj zemlji, ali je jutro svježe, dok na Jadranu još ima jake bure, zbog čega dolazi do poteškoća u prometu.
Zbog olujne bure samo za osobna vozila su otvorene:

– autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (iznimno od Maslenice do Posedarja u smjeru Splita prometuju sve skupine vozila),
– Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
– Paški most.

Na autocesti A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupinu vozila), a na dionicama Jadranske magistale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj- Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na dionicom autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila, kažu iz HAK-a.

U prekidu je trajektna linija Prizna – Žigljen.

Petak će biti pretežno sunčan, u unutrašnjosti i u Dalmaciji uz mogućnost umjerene naoblake, a na dubrovačkom području još je moguć poneki pljusak s grmljavinom.

U PGŽ će petak također biti pretežno sunčan i topliji od četvrtka. Za vikend posvuda stabilno i još malo toplije.

Osim kod nas fronta je obilježila srijedu i četvrtak i u susjednim zemljama, o čemu smo više pisaliovdje.

Naslovna: Nerezine, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj