FRONTA U UTORAK – OČEKIVANJA


Vikend nas je samo prolazno zagrijao i vratio nam prizvuk ljetnih temperatura. Na Kvarneru je temperatura išla preko 30°C, a u Gorskom kotaru preko 25°C. Još će sutra biti toplo, a onda nas u noći na utorak očekuje prolazak frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe (slika, Izvor: DHMZ).

Ponedjeljak će biti vrlo sličan danima vikenda. Bit će vrlo toplo ili vruće, a treba naglasiti da će oblaka kako poslijepodnevni sati budu odmicali, biti sve više. Lokalni razvoj naoblake u poslijepodnevnim i večernjim satima, može rezultirati i pokojim pljuskom, uglavnom na području oko Učke i Ćićarije.
Kako se fronta bude približavala i oblaka će biti sve više. Iako je utorak blizu prognostički modeli još i dalje ne znaju što će s frontom. Jedni je vide kao suhu frontu za veći dio PGŽ uz manji pad temperature zraka, dok je drugi konkretiziraju pa se ni danima nakon nje atmosfera ne bi potpuno smirila.

Kod takvih situacija najbolje je naći zlatnu sredinu pa vjerujemo da će utorak u PGŽ biti promjenjivo ili pretežno oblačan uz mogućnost za kišu ili kraće pljuskove s grmljavinom, a više se očekuju na području Gorskog kotara. Na Kvarneru oborine lokalne i slabe, a negdje će potpuno i izostati.
Bura neće izostati i za razliku od prošle, ova bi mogla biti još i jača pa će se mjeriti olujni, a možda čak i orkanski udari. Uz takvu buru i pad temperature zraka i mora je neizbježan.

Preostaje nam još samo vidjeti što će biti nakon fronte, hoće li opet zagrijati ili se zadržati svježije i nestabilnije vrijeme, a više ćemo znati kad se modeli “dogovore”.

Sličan sadržaj