FRONTALNI SUSTAV STIGAO DO ALPA: NA KVARNERU NAGLASAK NA JAKOJ (OLUJNOJ) BURI S OLUJNIM (ORKANSKIM) UDARIMA!


Frontalni poremećaj s pripadajućom ciklonom, koja nam stiže sa sjeverozapada (slika) sve nam je bliže i polako prelazi Alpe. Naznake ove prolazne promjene vremena kod nas još nisu vidljive. Uglavnom je sunčano i vrlo toplo ili vruće.

Kako se večer bude primicala i oblaka sa sjeverozapada bit će sve više, ali se oborine do kraja dana nigdje na području PGŽ ne očekuju.
Premještanje hladne fronte očekujemo u prvom dijelu utorka kada lokalno može biti slabih oborina, ali je izglednije da će ovu frontu obilježiti suho, ali vrlo vjetrovito vrijeme. Nešto više oborina može dobiti Gorski kotar, dok je na Kvarneru izglednije da će oborine izostati ili će biti gotovo neznatne. Na takav razvoj događaja upućuje većina dostupnih prognostičkih modela, dok jedan bolje rezolucije koji gledamo daje nekakvu skromnu kišu u vrlo malim količinama. Ako gledamo nekakav prosjek svih tih modela čeka nas jedna uglavnom suha fronta na Kvarneru, možda uz koju kap kiše ponegdje, dok će Gorski kotar dobiti koju litru.
Glavna oborinska pruga držat će se otvorenog mora sjevernog Jadrana i tek rubom dirati Istru, a do Kvarnera bi se sve trebalo raspasti.
Ono na što posebno naglašavamo s ovom frontom je bura.

Bura će u drugom dijelu noći na utorak početi jačati, u Riječkom zaljevu u drugom dijelu utorka bit će jaka s olujnim udarima, a na istočnom priobalju i olujna s orkanskim udarima.
Sjevernije prema Tršćanskom zaljevu s prodorom fronte moglo bi biti i orkanskih udara tramontane.

Na prikazu vjetra, modela ALADIN vidljiva su dva područja s najjačim vjetrom, a to je istočni dio Riječkog zaljeva s Krčkim mostm te južnije područje od Novog Vinodolskog do Senja

Utorak će biti promjenjivo oblačan i vjetrovit, u prvom dijelu dana uz mogućnost za malo kiše u Gorskom kotaru i kojom kapi na Kvarneru, a na većini područja neće je ni biti. Na Kvarneru ponegdje možda bude sijevanja i grmljavine, ali bez konkretnijih oborina, jer naglašavamo, fronta bi se do Kvarnera trebala raspasti.
Osvježit će pa će temperatura možda ponegdje na Kvarneru i prijeći 25°C, a u Gorskom kotaru neće ni preko 20°C, uz umjeren do jak sjeveroistočnjak, u krajevima bližim moru može biti i olujnih udara.

Od srijede do kraja tjedna stabilnije, iako u srijedu još s dosta naoblake i bure, koja će tek oslabiti u četvrtak. U četvrtak će postojati mogućnost za kakav rijetki pljusak, a onda prema vikendu sve toplije, ali ne prevruće s temperaturom oko ili malo iznad 30°C. More je na 21 ili 22°C, s hladnijim i toplijim iznimkama, ali će njegova temperatura s burom ponovno pasti, a zatim i po smirivanju vremena polagano rasti.

Sličan sadržaj