Genova “napada”: DHMZ izdao upozorenja za obilnu kišu, grmljavinske pljuskove te jak i olujan vjetar

Spuštanjem fronte sa sjeverozapada Europe, na području Genovskog zaljeva došlo je do formiranja sekundarne ciklone koja će na vrijeme utjecati posebno u prvom dijelu ponedjeljka, donoseći obilne oborine uz vjetrovito vrijeme.

Već sada na području Sredozemlja ima i iokalno izraženijih grmljavinskih pljuskova koji će se sljedećih sati primicati i našem području.

Uz obilne oborine, koje se očekuju na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, lokalno su izgledni i izraženiji pljuskovi s grmljavinom.
Već je tijekom nedjelje bilo umjerenog do jakog juga, koje najjače puše na vanjskim kvarnerskim otocima te na zapadnoj obali Istre.

Sutra će ga zamijeniti umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura i sjeveroistočnjak, koji će zapuhati u drugom dijelu dana, nakon što se ciklona premjesti južnije. A dok se ciklona ne premjesti južnije, pritjecat će topliji zrak s njene prednje strane. U prijevodu južina uz vrlo vjetroito vrijeme te moguće olujne udare juga.

Nakon topline koja stiže s južinom, sredinom ponedjeljka će pritjecati osjetno hladniji zrak po visini zbog čega će kiše u gorskim predjelima iznad 900 ili 1000 metara prijeći u snijeg, dok na predjelima iznad 700 metara može biti susnježice, a niže od toga kiše.

Nestabilno će biti i tijekom utorka uz povremene oborine. dok se od srijede očekuje stabilnije vrijeme.

Zbog nadolazeće promjene vremena DHMZ je kroz sustav upozorenja Meteoalarm izdao sljedeća upozorenja koja se tiču Kvarnera i Gorskog kotara, odnosno Riječke, Gospićke regije te Kvarnerića:

Riječka regija (Kvarner)
– Obilna kiša! Moguće bujične poplave. količina oborine 40-90 mm
– Jako i olujno jugo, popodne u okretanju na jaku i olujnu buru, lokalno i s orkanskim udarima. srednja brzina vjetra 145-165 km/h; najjači udar vjetra 75-145 km/h
– Grmljavinski pljuskovi! vjerojatnost grmljavine > 60 %


Gospićka regija (Gorski kotar i Lika)
– Obilna kiša! Moguće bujične poplave. količina oborine 40-90 mm

Kvarnerić
– Jako i vrlo jako jugo,ujutro u okretanju jaku i mjestimice olujnu bura. najjači udar vjetra 35-55 cv (65-100 km/h)

Sličan sadržaj