Genovska ciklona: Na riječkom području i u Gorskom kotaru lokalno se očekuje i preko 100 mm kiše

Zalaskom sunca u nedjelju, prestalo je stabilno razdoblje u Rijeci, a uslijedio je tjedan u kojem su za sada veliku ulogu odigrali oblaci uz nešto oborina pa je Rijeka prikupila 7 mm kiše. Tmurno vrijeme i nedostatak sunca rezultirali su činjenicom da je Rijeka među najhladnijim gradovima u Hrvatskoj, odmah iz Gorskih postaja dok istovremeno unutrašnjost zemlje ovih dana ima i preko 20, a u Slavoniji se u srijedu mjerilo i do 25°C!

Sličnu sudbinu Rijeke dijeli i Gorski kotar u kojem posebno na zapadnom dijelu dominiraju oblaci cijeli tjedan, a u Crnom Lugu palo je i 18 mm kiše, dok se temperatura kretala većinom od svježih 10 do 15°C.

Na otocima je tjedan do sada protekao s promjenjivim vremenom, bilo je oblaka, malo kiše i dosta sunca pa su i temperature gotovo dosezale 20°C.

Ovaj nestabilniji tijek tjedna posljedica je spuštanje doline sa sjevera Europe sve do Španjolske, zbog čega je u jugozapadnoj struji pritjecao vlažniji i nestabilniji zrak, a na Jadranu je posebno u srijedu ojačalo i jugo. U Krku je izmjeren udar od 80 km/h, u Malom Lošinju, dok je najjače puhalo u Dalmaciji, i do 90 km/h.

Zbog primicanja doline koja se tijekom srijede nalazila nad Španjolskom, jačao je i vjetar, a u noći na četvrtak dolazi do formiranja ciklone u Genovskom zaljevu koja će obilne oborine od četvrta do petka navečer donijeti gotovo posvuda u PGŽ, a posebno na riječkom području te u Gorskom kotaru, s naglaskom na crnoluški kraj.
Zbog toga je DHMZ izašao sa službenim upozorenjima koja upućuju na mogućnost obilne kiše i bujičnih poplava na tim područjima, a prema većini prognostičkih modela lokalno može pasti i preko 100 mm kiše, a u ekstremnim slučajevima i blizu 200 mm kiše.

Smirivanje vremena nastupit će do petka navečer, a u subotu će zapuhati bura zbog čega će biti svježije, ali i dalje će postojati mogućnost ponekog poslijepodnevnog pljuska. Nedjelju će obilježiti stabilnije vrijeme, a za Praznik rada se očekuje većinom stabilno, no ne i odviše toplo vrijeme. U večernjim satima mogućnost čak i kiše.

Naslovna: Samo jedan od kišnih termina modela ALADIN-HR za četvrtak na rijekom području i u Gorskom kotaru; meteo.hr

Sličan sadržaj