Genovska ciklona nosi puno vjetra i oborina, u gorje stiže obilan snijeg

Izvor naslovne ilustracije : DHMZ

Uvod

Iza nas je vrlo dinamično vrijeme prošlog tjedna koje je nanizalo čak tri ciklone za redom preko našeg područja od kojih je svaka bila posebna na svoj način i vrlo izražena na našem području. Prve dvije su donijele obilnu kišu, lokalno i ekstremnu (prva Rijeci i njenom zaleđu, a druga istoku Kvarnera i otocima posebice Krku) pri čemu je bilo mnoštvo dojava o materijalnim štetama izazvanim bujicama i visokim vodostajima rijeka.

Zadnja u tom nizu donijela je ono što prve dvije nisu, a to je osjetno hladniji zrak i obilan snijeg u Gorskom kotaru koji je nadmašio očekivanja i pojedinih prognostičkih modela spustivši se do 350 m.n.v. na istoku i do 700 m.n.v. na kvarnerskoj strani. Zabijelio je i vrh Učke iznad 1050 m.n.v., a oborine su nemilice padale i usprkos jakoj i olujnoj buri koja je lokalno dosezala i orkanske udare.

Niz ciklona još nije dovršen jer sutra stiže vjerojatno posljednja u nizu intenzivnih ciklona koja također ne bi trebala „podbaciti” s izraženim vremenskim prilikama, kako i gdje, pročitajte u nastavku.

Sinoptička situacija

Za potenciranje nove ciklone koja nam dolazi, sustavi su se po sjeveru i zapadu Europe dobro pozicionirali, na krajnjem sjeveru Skandinavije te prema Sjevernom polu imamo polje visokog tlaka zraka (anticiklona – A) koje u ovom slučaju ne dopušta nesmetan (zonalni) prolaz ciklonama po sjevernom Atlantiku pa su se one rasporedile od Grenlanda do Engleske (2 ciklonalna centra C i C1).

Anticiklona (A) također svojim djelovanjem povlači hladan zrak koji se nalazi nad Sibirom i Sjevernim polom preko Skandinavije u Atlantik pa time dodatno „hrani” (produbljuje, jača) ciklonalne sustave na tom području koje ga dodatno vrte i ovlažuju, prelazeći preko oceana, te ponovno vraćaju na zapad Europe gdje se trenutno nalazi fronta hladnog zraka. Upravo je to fronta koju pokreće ciklonalni sustav kod Engleske (C1), a koja će dolaskom do zapadnih obronka Alpa potencirati novu sekundarnu ciklonu kod Genove (Cg).

Prikaz sinoptičke situacija opisane u odlomcima iznad. Plavim strelicama je označeno strujanje hladnog zraka, narančasta strelica prikazuje dotok toplog i vlažnog zraka kojeg ciklona Cg povlači prema Jadranu. Plava linija označava frontu od ciklone C1 koja prilazi zapadnim obroncima Alpa. Izvor : Windy

Zbog jačine ciklonalnog sustava (C1) te tlakom od 980 hPa, potenciranje Genovske ciklone (Cg) započet će također s niskim tlakom (oko 1000 hPa) koja će se brzo kretati prema istoku, ali i jačati pa bi ulaskom u sjeverni Jadran tlak u središtu ciklone iznosio 986 hPa što nije tako često, ali rekli bismo primjereno za doba godine. Tako jaka ciklona u Jadranu nedvojbeno stvara olujne vjetrove, posebice jugo koje bi duž obale, a ponajviše na sjevernom i srednjem Jadranu imalo orkanske udare te stvaralo valove na otvorenom moru čak do 8 m visine.

Putanja te ciklone (Cg) ovoga puta bit će prava zimska, i prethodna je bila ovaj vikend, no za ovu možemo reći da je školski primjer kada se centar ne pomiče od Genove previše sjeverno već ostaje u razini juga Kvarnera i sjevernih predjela srednjeg Jadrana te pritom uzrokuje jugo do Senja, a buru i istočnjak sjeverno od Senja. Takva kombinacija je idealna za snijeg u Rijeci i okolici (sve sjeverno od Senja) jer uz pritjecanje hladnoće sa sjeveroistoka u nižim slojevima atmosfere, imamo i pritjecanje vlažnog zraka s juga u višim slojevima atmosfere. Naravno, još se ne nalazimo u srcu zime pa će snijeg u ovom slučaju biti rezerviran samo za gorje.

Prikaz situacije opisane u odlomku iznad. Centar ciklone nalazi se na samom jugu Kvarnera. Plava boja predstavlja 0°C na 1500 m.n.v te je vidljivo područje Gorskog kotra koje je pod plavom bojom. Izvor Windy

Centar ciklone (Cg) nastavit će put uz obalu do južnog Jadrana od kuda će ući nad kopno i nastaviti put na sjeveroistok. Bura ni u ovom slučaju neće potrajati dugo niti biti pre intenzivna jer u pozadini sa sjeverne strane Alpa nemamo greben anticiklone, jer je on ostao zarobljen na području Azora od ciklona koje vladaju Atlantikom.

Ipak, Azorska anticiklona će krajem srijede uspjeti progurati greben prema središnjoj Europi što će nama uzrokovati promjenu smjera visinskog strujanja na sjeverno i sjeveroistočno te posljedično obilježiti par stabilnih dana do petka kada je izgledno potenciranje još jedne ciklone, no vjerojatno najmanje značajne za naše područje, jer bi se putanja centra trebala kretati prema jugu Italije pa je izgledno tek povećanje naoblake i slabe oborine. Djelovanje te ciklone trebalo bi biti kratko pa bi već sredinom subote ponovno ušli u par stabilnih dana. Detalje u vezi te ciklone donosimo u trodnevnoj prognozi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak cijeli dan oblačno uz slabu do umjerenu kišu od jutra, a do popodne može biti lokalno i kratkotrajnih pljuskova. Snježna će se granica u gorju od početka oborina postepeno spuštati pa bi samo vrhovi planina od početka mogli imati snijeg, a već popodne i predjeli iznad 700 m.n.v. Do kraja dana snježna bi se granica trebala spustiti do 500 m.n.v uz stvaranje novog pokrivača od 1 do 20 cm, a u predjelima iznad 1000 m.n.v. i preko 30 cm. Ukupno bi s time u višim predjelima mogli mjeriti preko 50 cm snijega sljedećeg jutra jer snijeg koji je pao od prošle ciklone ne bi trebao sav otići. U ostatku područja ukupno bi moglo pasti 10 – 40 mm kiše, a osobito na zapadu Kvarnera i preko 60 mm.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom utorka. Najviše će skupiti područje uz Učku. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz visine snijega krajem dana (boje). Vidljivo je u najvišem gorju i preko pola metra snijega (lila boja). Brojevi označavaju satnu vrijednost napadalog snijega. Izvor : Meteoadriatic

Jugo do sredine dana u jačanju na jako s olujnim i orkanskim udarima prema otvorenom moru, no puhat će samo do 45° paralele (Senj), a sjeverno umjeren do jak istočnjak i bura koji mogu imati olujne udare. Kasno popodne ojačat će bura koja će se raširiti i na ostatak Kvarnera. U Gorskom kotaru cijeli dan slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, na jugu do 14°C, a u zaleđu Rijeke do 5°C, dok u Gorskom kotaru 0 – 4°C. Tijekom dana na sjeveru Kvarnera 6 – 11°C, a na jugu do 17°C dok u Gorskom kotaru od -1 do 3°C.

Prikaz brzine vjetra u utorak sredinom dana. Olujno jugo do Kvarnerskog zaljeva, a sjeverno jak istočnjak i bura. Izvor : Istramet

Srijeda do sredine dana uz umjerenu naoblaku na Kvarneru, a u Gorskom kotaru potpunu uz slab do umjeren snijeg iznad 450 m.n.v.. U nastavku dana pretežno vedro. Bura još do jutra jaka s olujnim udarima, a zatim slijedi okretanje na sjeverac te popodne potpuno slabljenje pa će večer proći mirna. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak do navečer, zatim mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C.

Prikaz jutarnje temperature. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak uglavnom pretežno vedar na čitavom području. Puhat će slab povremen vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°c. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Petak ponovno uz više naoblake, a popodne i navečer nije isključena ni slaba kišica na Kvarneru, ponajviše južnom. Zapuhat će jugo na jugu Kvarnera. Temperaturno slično četvrtku.

Vikend donosi stabilno vrijeme i buru na Kvarneru te temperature primjerene kraju studenog.

Sličan sadržaj