Glavnina oborina prošla, slijedi još koji nestabilan dan / Vrijeme u novom tjednu

Ciklona sa pripadajućim frontalnim sustavom preko Jadrana se premjestila pomalo neobičnom putanjom na sjeveroistok, ali ni nakon nje vrijeme se nije potpuno stabiliziralo.
Za to je zaslužno novo ciklonalno polje iz Sredozemlja, koje možemo vidjeti na priloženom pregledu sinoptičke situacije. Tlak je u centru oko 1014 hPa, a nešto pliće polje nalazi se nad Dalmacijom s tlakom od 1015 hPa.

Sve to doprinosi kruženju nestabilnog i vlažnog zraka, koje će se nastaviti na Kvarneru do utorka, a u Gorskom kotaru i do druge polovice idućeg tjedna.

Trenutno je nad otočnim dijelom PGŽ pa i u Rijeci prisutno sunce. Na otocima ima više vedrine, u Rijeci malo više oblaka, a najviše ih ima u Gorskom kotaru. Zbog nestabilnog zraka lokalno ima i pljuskova, kao što je bio slučaj u Rijeci oko 14h.

Bez promjene će biti i do kraja tjedna. Uz sunčana razdoblja bit će i naoblake koja će povremeno rezultirati i ponekim lokalnim pljuskom. Jednom riječju nestabilno.

Detaljnije o vremenu u novom tjednu slijedi u nastavku.

Ponedjeljak će na Kvarneru biti stabilniji dan, postojat će mogućnost kraćeg pljuska oko Učke, dok se u Gorskom kotaru uz promjenjivu naoblaku očekuje i mogućnost za kraću kišu.

Utorak na Kvarneru pretežno sunčan i topao, dok će u Gorskom kotaru biti svježije i nestabilnije. Kiša će biti češća pojava.

Srijeda će označiti početak stabilizacije vremena u Gorskom kotaru uz toplije vrijeme, dok će na Kvarneru biti sunčano i toplo vrijeme.

Lijepo vrijeme nastavit će se u PGŽ i tijekom četvrtka. Bit će ugodno i toplo, ali bez ljetnih temperatura.

Petak bi mogao označiti početak nove promjene vremena. Već dio dana na Kvarneru djelomice sunčano, prema večeri uz porast naoblake, a kasno navečer može pasti i malo kiše. U Gorskom kotaru će se zadržati suho i djelomice sunčano vrijeme.

Od subote nestabilnije, uz mogućnost kiše i pljuskova te ponovno svježije zbog prolaznog pogoršanja.

Da još jednom sve ukratko ponovimo. Na Kvarneru do utorka promjenjivo i nestabilno, uz mogućnost kiše ili pljuskova. Od utorka do subote stabilnije. U Gorskom kotaru nestabilno će se zadržati do srijede, a od srijede do subote bit će stabilnije i toplije uz dosta sunčana vremena.

Treba imati na umu da je gore napisana prognoza podložna promjenama, posebno nakon srijede, jer se radi o periodu duljem od tri dana.
Dugoročno gledano, ljeta nema na vidiku, ali za sada ni prvih goranskih snjegova.

Sličan sadržaj