Haiyan – Ime koje će svijet vječno pamtiti

Philippines Typhoon

U subotu je bilo godinu dana otkako je supertajfun Haiyan poharao Filipine te postao jednom od najjačih oluja ikada zabilježenih.

Tijekom prvog tjedna studenog 2013. Haiyan je ušao u povijest. Za vrijeme svog najjačeg djelovanja, stalna brzina vjetra iznosila je nevjerojatnih 170 čvorova (314 km/h), a udari su iznosili 205 čvorova (380 km/h).

Filipini su direktno pogođeni, kada je u naponu svoje snage supertajfun 8. studenog došao na kopno. U ranim jutarnjim satima petka (4:40) na filipinski otok Samar je ušao centar supertajfuna Haiyan. Još nikad u znanoj povijesti neki tropski sustav (uragan, tajfun ili ciklon) nije imao takvu brzinu vjetra prilikom ulaska na kopno (landfall).

Nakon što je poharao Filipine, supertajfun je znatno oslabljen, nastavio svoj put prema Vijetnamu i Laosu i južnoj Kini, gdje je smrtno stradala 21 osoba. Na Filipinima je poginulo više od 6300 ljudi, pogođeno je 2 milijuna ljudi u 40 pokrajina. Brojna sela središnjeg dijela zemlje sravnjena su sa zemljom, što zbog bjesomučnog vjetra, što zbog plimnog vala, koji je nalik tsunamiju oluja donijela sa sobom.
Procjenjena je materijalna šteta od gotovo 13 milijardi dolara.

U subotu, u zoru, diljem Filipina održane su brojne ceremonije u znak sjećanja na poginule od ove prirodne katastrofe, koja je svojim djelovanjem postala jednom od najjačih oluja ikada zabilježenih na Zemlji.

Naravno, odmah su se pojavili (teoretičari zavjera) oni koji su u tom prirodnom fenomenu vidjeli nešto uzrokovano ljudskom rukom, zanemarujući pritom činjenicu da ako je već nastalo ljudskom rukom, kako je moguće da se to djelovanje pojavilo u prognozama prognostičkih modela?
Prognostički modeli tjednima unaprijed davali su mogućnost nastanka ove superoluje, što se i dogodilo. Sanmim time, priča o ljudskom djelovanju pada u vodu.

Ovo je još jedan pokazatelj kako ne treba potcjenjivati moć prirode, jer ona vjerojatno ima najjače oružje u svojim rukama, oružje koje svijet još nije vidio.

Naslovna: Tacloban City, grad sravnjen sa zemljom s prolaskom supertajfuna Haiyan, foto: AP Photo/Achmad Ibrahim

Sličan sadržaj