Hladna i mrazovita jutra, ali stiže i južina

Genovska ciklona koja se tijekom tjedna premještala prema jugu Jadrana, a zatim poprimila i tropska svojstva te postala medicane koji je pogodio Grčku, donijela je našem području obilne oborine, puno bure i snježni pokrivač. Napokon možemo reći da više ne djeluje na vrijeme, jer je ojačala anticiklona sa jugozapada Europe.

Samim time, to znači i nešto više vedrine, a vedrina u kombinaciji s tišinom znači i hladna jutra, uz mjestimičnu pojavu mraza.

Nedjeljno jutro u PGŽ bilo je hladno, osobito u gorju i zaobalju, gde se temperatura spustila i ispod nule. Prema podatku s Pljusak mreže, najladnije su bile Vele Mune s -3°C, u Delnicama je izmjeren -1°C, Čavlama 1°C, Brešca 1°C, Njivice 3°C, Cernik 4°C, isto kao i Rijeka-Pehlin, Rab-Mundanije 5°C, Cres 6°C, Susak 8°C, Bakarac 9°C, dok je 10°C izmjereno na postaji Mali Lošinj-Čikat.

Danju je bilo promjenjive naoblake, ali uz dominaciju sunca pa se i temperatura u 13h posvuda na Kvarneru popela izna 10°C, dok se u gorju zadržalo hladno i temperatura nije prelazila 5°C.

Hladno će biti u jutro prvog radnog dana novog tjedna. Očekuju se još stupanj ili dva niže temperature zbog izostanka vjetra te vedrine koju sugeriraju prognostički modeli. To će stvoriti uvjete za mraz i na samoj obali.
Danju se očekuje porast naoblake, ali bez oborina. Vjetar većinom slab, a zadržat će se iprohladno tijekom dana.

U utorak će postupno jačati vjetar južnih smjerova pa već ujutro neće biti tako hladno, a i poslijepodnevna temperatura će malo porasti.

Od srijede nestabilnije uz južinu, a vrhunac bi se mogao dogoditi idućeg vikenda kada se vidi jača promjena vremena, nakon koje bi temperatura mogla pasti.

Naslovna: Diana Zbasnik

Očekivane temperature po modelu ARW (Istramet) za ponedjeljak u 7h

Sličan sadržaj