Hrvatska: Ukinuto izvanredno stanje u Brodsko-posavskoj županiji, ali se nasipi još nadziru

3648c22f0a6c6d8dfe3e5f8195be1cb3_featured_article

Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije donio je odluku o ukidanju izvanrednog stanja ali se nasipi i dalje neprekidno nadziru, privremeno evakuirani se vraćaju kući, a nastava počinje u ponedjeljak.

»Odluka (o ukidanju izvanrednog stanja) je donesena na prijedlog Hrvatskih voda, za koje i dalje ostaje na snazi mjere izvanredne obrane od poplava. Vodostaj je i dalje visok, nadzor nad nasipima je potreban 24 sata dnevno, kako bi se pravovremeno sanirala eventualna oštećenja. Stožer je donio i preporuku o ukidanju djelomične evakuacije stanovnika. Nastava u osnovnim i srednjim školama u Brodsko-posavskoj županiji započet će u ponedjeljak, kada nastavljaju s radom i dječji vrtići u Slavonskom Brodu«, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović nakon današnjeg sastanka.

Županijski stožer danas će uputiti zahtjev Vladi za pomoć u deratizaciji i tretiranju komaraca.

»Tretman ćemo tražiti za područje cijele županije jer su zaobalne vode velike. Larvicidno se područje nije tretiralo, što sada rezultira velikom najezdom komaraca. Tretman je potreban i kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti«, kaže Vlaović.

Povratak privremeno evakuiranih u Podvinje, Brodsko Vinogorje i Brodski Stupnik počet će tijekom poslijepodneva.

»Sačekat ćemo da prođe ručak, a onda ćemo organizirati prijevoz evakuiranih kući. Vezano uz tretman komaraca, sredstva koja smo predvidjeli kao redovitu mjeru su premala za situaciju u kojoj smo sad, zato nam je potrebna i pomoć. Očekujemo od Vlade, a danas ću to reći i predsjedniku, da cijeli prostor bude tretiran iz aviona i s jedne i s druge strane Save. To je nešto što mi ne možemo sami odraditi«, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda kaže Mirko Duspara.

Nakon ukidanja evakuacijskih centara za stanovnike Brodsko-posavske županije Crveni križ u Slavonskom Brodu ostavlja na raspolaganju još dvije lokacije u slučaju potreba smještaja za građane iz Vukovarsko-srijemske županije i eventualno Bosne i Hercegovine.

Prema evidenciji Crvenog križa, na području Brodsko-posavske županije trenutno boravi stotinjak osoba iz tridesetak obitelji koje su došle iz drugih krajeva zbog poplave.

»I dalje postoje potrebe za hranom i higijenskim sredstvima. Obitelji koje su stigle iz BiH smještene su u privatnom smještaju, dio je na skrbi domaćina, a dio koji je dobio na korištenje stanove opskrbljujemo hranom. Upiti s terena dolaze i za zaštitnim sredstvima od komaraca zbog velike najezde«, rekla je Milena Grgić, predsjednica Crvenog križa Slavonski Brod.

Na sjednici županijskog stožera za zaštitu i spašavanje danas je najavljeno kako će sutra župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić proglasiti stanje elementarne nepogode.

Stožer je zato još jednom uputio poziv općinama da dostave preliminarne procjene šteta, te da se popiše utrošeni materijal, oštećena oprema i brojke angažiranog ljudstva tijekom proteklih dana.

RANIJE
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je da je iz Fonda za zaštitu okoliša osigurano između 40 i 50 milijuna kuna za sanaciju poplavljenih područja.

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici odlučila uputiti po 100.000 eura humanitarne pomoći za stradale u poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika razgovaralo se o pomoći stanovništvu nastradalom u poplavama u Slavoniji. Svaki saborski zastupnik će dati 1500 kuna od svoje plaće za pomoć poplavljenim područjima. Predsjednik Sabora Josip Leko je rekao da će, prema njegovoj procjeni, ukupan iznos koji će se prikupiti biti oko 225.000 kuna.

Iz Rajevog Sela i zaseoka Padeža te Gunje i danas se izvlači uginula stoka. Vatrogasci su potvrdili da je voda u Gunji i Rajevu Selu pala nekoliko centimetara pa se više neće koristiti čamcima. Vojska je cijelu noć radila na nasipu u Strošincima kako bi obranili ostatak sela i Soljane.

Istočna Slavonija još ne može odahnuti od posljedica najveće prirodne katastrofe dosad iako su vodostaji Save u opadanju. Najugroženija su mjesta Posavski Podgajci, Strošinci i Drenovci.

Vodostaj Save kod Županje jutros je iznosio 1014 cm što znači da je u zadnja 24 sata opao za 26 cm. U Slavonskom Šamcu vodostaj Save je iznosio 470 cm, a u Slavonskom Brodu 834 cm.

Iz Zagreba je krenuo konvoj pomoći poplavljenim područjima u Slavoniji, a stigli su i aktivisti ekološke organizacije Greenpeace. U Posavskim Podgajcima pomažu mještanima u spašavanju pokućstva i stvari iz poplavljenih kuća.

Pruga Pleternica – Velika, koja je bila oštećena tijekom poplave, popravljena je i ponovno otvorena za željeznički promet, priopćeno je iz HŽ-a.

Zbog poplave putnički vlakovi koji inače voze na relaciji Vinkovci – Gunja voze samo na relaciji Vinkovci – Otok i obratno.

Zbog poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini dolazi do poteškoća i kašnjenja u međunarodnom prometu.

U srijedu navečer stotine građana punili su na tisuće vreća pijeskom u središtu Vrbanje. Nove vreće koristit će se za nasipe u Strošincima i Soljanima. Vrbanjcima su u pomoć priskočili mještani iz susjednih sela, ali i Zagreba te drugih gradova Hrvatske.

Prema najnovijim i službenim podacima državnog Stožera za zaštitu i spašavanje, do sada je s ugroženih područja županjske Posavine evakuirano ukupno oko 11.000 stanovnika. Na terenu su aktivirana 872 pripadnika Hrvatske vojske, 300 vatrogasaca, 740 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa, 50 HGSS-ovaca, 22 pripadnika DUZS kao i sve raspoložive snage Hrvatskih voda.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sazvao je i izvanrednu sjednicu Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije u 9 sati.

​Vlada RH će u Županji održati izvanrednu sjednicu posvećenu poplavama i posljedicama koje su one prouzročile stanovništvu Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. (RTL/HINA)

Naslovna ilustracija: RTL

Sličan sadržaj