Prvog dana klimatološke zime Rijeka prešla 2000 mm u ovoj godini, u unutrašnjosti ogromne temperaturne razlike na malom prostoru

Klimatološka zima počinje svake godine 1. prosinca, a tada se u klimatologiji događaju izraženije promjene u temperaturnim prosjecima na nekom području. No današnji početak klimatološke zime, sve je ne samo zimski, iako vidjet će se kasnije u tekstu, i tu ima iznimaka.

Pa krenimo redom. Prema mjerenju DHMZ-a od petka u 7 sati, u Rijeci je izmjereno točno 80 mm kiše, s čime je do sada u godini u Rijeci palo više od 2000 mm oborine, točnije 2098,9 mm, što je podatak koji se baš ne javlja prečesto, s time da je još cijeli prosinac preostao do kraja godine.

Osim riječkih 80 mm kiše u 24 sata, što je također obilna oborina, u Gorskom kotaru pale su i ekstremne količine kiše. U Crnom Lugu u 24 sata čak 205 mm, Delnicama 172 mm, a u Brodu na Kupi 100 mm.

Prvog dana klimatološke zime temperature su na većini područja debelo iznad prosjeka, ali bile su prisutne ogromne razlike u unutrašnjosti, sjever je imao hladnoću, Slavonija proljeće. Tako je u Slavonskom Brodu izmjeren maksimalac od 22,6 °C, a istovremeno u Varaždinu tek 2,7 °C.

U trenucima pisanja ovog teksta (22 sata), razlike su i dalje prisutne, središnji krajevi osjetno su hladniji od istoka. Uzmimo samo za primjer Karlovac i područje odmah južnije od Karlovca, razlika je i viša od 10 °C. Izvor: Pljusak.com


Temperaturni usponi i padovi nastavljaju se već u subotu, na redu je osjetan pad temperature, a više saznajte u našoj trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj