Obilna kiša i jaka južina, za vikend zahladnjenje i snijeg u gorju

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosjeka u subotu. Vidljivo je da ćemo se nalaziti u visokom pozitivnom odstupanju prije nailaska velikog negativnog odstupanja što će svakako izazvati intenzivne vremenske prilike!

Uvod

Proteklih se dana napokon nalazimo u prosječnim temperaturama za doba godine. Hladna mrazna jutra napokon su učestala u gorju, a ponegdje su se minusi spustili i do mora. Lišće je s listopadnih drveća započelo otpadati s grana, a vegetacija se znatno usporila. Priroda zna, drveće osjeti kad stiže zahladnjenje te poduzima mjere opreza kako bi preživjelo niske temperature.

Krajem tjedna izgledno je pravo zimsko zahladnjenje, prvi konkretniji snijeg u gorju, možda i u zaleđu Rijeke, no prije toga na red dolazi dva dana vrlo obilne kiše, južine i temperatura iznad prosjeka.

Sinoptička situacija

Preko gotovo cijele Europe prostire se polje sniženog tlaka zraka sastavljeno od nekoliko ciklona koje čine jedan veliki sustav. Jedna od ciklona jučer je prošla blizu našeg područja donoseći prolaznu kišu te snijeg po samim vrhovima gorja, a ista je ciklona odmakom na jugoistok povukla za sobom hladan zrak koji se spustio iz središnje Europe do našeg područja te dalje duž Balkanskog poluotoka.

Polje visokog plaka u ovom slučaju zaokružuje ciklonalni sustav pa se ono prostire od sjevernog Atlantika, gdje se nalazi jedan centar, preko sjeverne Europe do Sibira i Rusije gdje se nalazi drugi centar. Takav položaj visokog tlaka omogućava pritok hladnoga zraka iz sjevernih krajeva prema južnim, odnosno središnjoj Europi pa se trenutno preko središnje i sjeverne Europe nalazi veliki bazen hladnoga zraka.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Vidljivo je da se Europa nalazi pod ciklonalnim sustavima koje okružuju anticiklone. Izvor : Neverin

Kako je tendencija kretanja svih sustava na planeti uglavnom od zapada prema istoku tako će se ciklone zapadno od nas započet primicati prema našem području, a posljednja se u ovom sustavu upravo nalazi na zapadnoj obali Europe. Ta će ciklona dodatno jačati narednih dana te će njenim pomicanjem preko sjeverne Španjolske do zapadnih obronka Alpa, jugozapadno visinsko strujanje prema nama sve više jačati.

Uz jako jugozapadno visinsko strujanje te povlačenjem topline sa sjevera Afrike uz orografiju našeg područja, neizbježno je stvaranje kišnih oblaka koje će na riječkom području, a posebice Gorskom kotaru uzrokovat vrlo obilne količine oborina! Upravo zbog iznimne količine oborina koje bi mogle pasti u kratkom vremenu (četvrtak i petak) izgledno je plavljenje lokalnih područja te jaki porast vodostaja na svim rijekama i potocima u Primorsko-goranskoj županiji, ali i šire.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će na vrijeme utjecati duboka ciklona kod Alpa. Izvor : Neverin

Ciklona bi tijekom petka trebala proći preko sjeverne Italije i sjevernog Jadrana pa bi prolaskom centra preko našeg područja uzrokovala izraženu plimu i jako jugo, a zatim odmakom dalje na istok uslijedilo bi spuštanje hladnog zraka preko sjeverne Hrvatske i gorja do sjevernog Jadrana. Zadržavanjem oborina u stražnjem dijelu ciklone uz dolazak hladnog zraka snježna će se granica brzo počet spuštat pa bi za vikend u gorju vrijedili pravi zimski uvjeti, a ako oborine dovoljno dugo ostanu možda pokoja pahulja zaleprša i u zaleđu Rijeke te nošena burom i do mora.

Nakon ciklone, sa sjeverozapada će stići greben anticiklone pa bi sami kraj vikenda trebao proći u hladnom, ali i stabilnom vremenu. Uslijedit će par stabilnih i hladnih dana, no dugotrajne stabilizacije i dalje nema na vidiku.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda veći dio dana pretežno vedro, navečer slijedi nailazak naoblake, a kasno navečer i slabih mjestimičnih oborina. Do sredine dana puhat će umjerena bura, na istoku Kvarnera i jaka s olujnim udarima, a zatim mirno te kasno navečer okretanje na jugo. U gorju uglavnom mirno do navečer kad će zapuhati umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Četvrtak kišovit na čitavom području. Padat će umjerena, povremeno i jaka kiša, a najviše bi kiše trebalo pasti na području Rijeke i zaleđa te u Gorskom kotaru gdje se do kraja dana očekuje 50 – 150 mm dok na ostatku područja 20 – 50 mm. Zbog vrlo obilne količine koja bi trebala pasti u toku dana očekuje se porast vodostaja te lokalna plavljenja osobito u najkišovitijim područjima. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz ukupne količine oborine u četvrtak. Ljubičasta boja označava preko 150 mm oborina toga dana! Izvor : Meteoadriatic

Petak također kišan. Padat će umjerena, na momente i jaka kiša osobito na istočnom zaleđu Rijeke i u gorju. Ukupno bi do kraja dana ponovno mogla pasti obilna kiša, najviše na području Rijeke i njenog zaleđa te Gorski kotar gdje se očekuje novih 40 – 100 mm, a na ostatku područja 15 – 40 mm, najmanje na jugu Kvarnera. Puhat će umjereno do jako jugo, lokalno s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak sredinom dana kada bi udari jugozapadnjaka trebali dosezati olujne udare, u gorju skoro pa orkanske! Izvor : Istramet

Subota do sredine dana također uz umjerenu i jaku kišu, a zatim slabljenje oborina na slabe do umjerene te navečer uz probijanje hladnog zraka okretanje kiše na susnježicu i snijeg u Gorskom kotaru. Ponovno je izgledno 30 – 70 mm oborine na Riječnom području i dijelu Gorskoga kotara te 10 – 30 mm na ostatku područja. Do kraja dana u gorju bi moglo past do oko 5 cm snijega. Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak prema kraju dana će se smirivati. Temperaturno slično kao u petak.

Nedjelja oblačna, a do popodne su još izgledne mjestimične oborine na granici kiše i snijega pa snijega nošenog burom može biti ponegdje i uz obalu. Puhat će umjerena i jaka bura, na istoku Kvarnera s olujnim udarima. Temperaturno osjetno hladnije za oko 8°C.

Detalje u vezi vikenda donosimo u trodnevnoj prognozi!

Sličan sadržaj