Stiže zima, olujna višednevna bura, temperature ispod prosjeka

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosjeka za vikend kada se očekuje nailazak ispodprosječno niskih temperatura.

Uvod

Južini, vlazi i toplom vremenu je došao kraj, a čini se kako ćemo u zimu ove godine ući nešto ranije od klimatološkog datuma. Nakon dugog perioda iznadprosječnih temperatura (gotovo cijela klimatološka jesen), od vikenda ulazimo u period ispodprosječnih temperatura pa ćemo ovakav preokret zaista osjetiti, kako na koži tako i u zraku.

Nakon ciklone i lokalno obilnije oborine noćas, stiže nam višednevna prava zimska bura, u gorju će pasti malo snijega, a temperature bi se za vikend i uz obalu mogle mjeriti blizu nule!

Sinoptička situacija

Sinoptička postavka se iznad Europe napokon posložila tako da se hladan zrak iz sjevernih krajeva može spustiti do našeg područja pa i južnije. Tome je zaslužan anticiklonalni blok koji se proteže od zapadne obale Europe do Skandinavije te takvim položajem zaustavlja dugotrajno jugozapadno visinsko strujanje koje je trajalo gotovo mjesec dana te otvara put sjeveroistočnom visinskom strujanju koje donosi hladan zrak.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljiv je jak anticiklonalni blok od zapadne obale Europe do Skandinavije (crvenije boje-viši tlak) te nastajanje ciklone kod Genove koja već utječe na vrijeme kod nas. Izvor : Neverin

Spuštanjem hladnog zraka prema sjevernim obroncima Alpa, s južne strane se kod Genove formirala ciklona koja trenutno utječe na vrijeme kod nas uzrokujući nove oborine. Kako se hladan zrak bude nastavio spuštat tako će i ciklona odmicat prema jugu Italije, a nad naše će područje probiti hladna fronta.

Pošto ćemo se nalaziti između ciklone kod juga Italije i anticiklone koja je svoj greben „pružila” duž središnje Europe, razlika u tlaku između ta dva sustava iznosit će oko 25 hPa što će uzrokovati jake vjetrove iz smjera sjeveroistoka koji će dolaskom do Jadranske obale uzrokovati buru.

Sporim odmicanjem ciklone prema Tunisu naše će područje ostati gotovo tri dana u sjevernom sektoru ciklone, odnosno pod utjecajem bure, a u međuvremenu bi tijekom četvrtka trebalo doći do spajanja anticiklone na zapadnoj obali Europe s anticiklonom kod Grenlanda čime će se napraviti put novom hladnom zraku da se spusti iz sjevernih krajeva prema Europi.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak navečer gdje se lijepo uočava spajanje anticiklone na zapadu Europe s anticiklonom kod Grenlanda (u smjeru Islanda) te ciklona kod Tunisa koja je utjecala na vrijeme kod nas do tad. Uz pomoć ciklone kod Finske, hladan će se zrak između te ciklone i anticiklone spustiti prema središnjoj Europi, a zatim i našem području. Izvor : Neverin

Prije nailaska novog hladnog zraka ponovno će zatopliti po visini, no samo kratkotrajno jer već u petak navečer stiže izražena fronta hladnog zraka koja bi trebala potencirati ciklonu u sjevernom Jadranu, a koja bi se brzinski trebala pomicat duž Jadranske obale prema Grčkoj i time omogućiti potpuni prodor hladnog zraka na čitavi Balkanski poluotok.

Prilikom prolaska fronte u gorju je izgledan snijeg, a nošenog burom moglo bi ga biti i ponegdje u višem zaleđu Rijeke. Ipak, bura će ponovno nadjačati snagu s oborinama pa će oborine kratko potrajati, a bura označiti stabilan i hladan vikend.

Naznake vremena ni u idućem tjednu ne osporavaju zadržavanje hladnog zraka nad našim područjem pa će zimsko vrijeme vjerojatno potrajat i u novome tjednu.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak u toku noći uz česte oborine koje bi ponajprije na istoku Kvarnera i u gorju mogle biti i jake dok će se mjestimične oborine zadržati do popodne. Tijekom jutarnjih sati prilikom nailaska fronte u višem će gorju kiša brzo prelaziti u susnježicu i snijeg koji bi se do kraja oborina mogao spustiti i do 900 m.n.v. uz akumulaciju uglavnom tek iznad 1000 m.n.v.. U nastavku dana zadržat će se oblačno, na Kvarneru suho dok bi se u Gorskom kotaru nakon kraće pauze ponovno nastavile slabe do umjerene oborine. Ukupno bi moglo pasti 10 – 50 mm oborina, lokalno na Kvarneru i preko 50 mm, a u Gorskom kotaru 1 – 5 cm snijega.

Prikaz ukupne količine oborina u utorak. Vidljivo je da bi najviše oborina moglo pasti na Kvarneru te istočnom zaleđu Rijeke i dijelu gorja. Najmanje se očekuje na krajnjem sjeverozapadu županije te lokalno po Kvarneru. Izvor : Istramet

Ujutro s nailaskom fronte slabo i umjereno jugo zamijenit će jaka bura koja će popodne dodatno jačat pa bi krajem dana mogla puhati jako do olujno uz orkanske udare na poznatim lokalitetima istočnog Kvarnera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Nakon fronte i sredinom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Srijeda do sredine dana uz umjerenu naoblaku, u Gorskom kotaru i potpunu uz slabe oborine koje će biti u obliku susnježice te snijega iznad 600 m.n.v.. Akumulacija je pred kraj oborina izvjesna iznad 700 m.n.v. gdje bi moglo i površinski zabijelit, a ukupno bi se krajem dana moglo mjeriti 3 – 20 cm, uglavnom u višim predjelima. Puhat će jaka i olujna bura, na istoku Kvarnera i u Velebitskom kanalu s orkanskim udarima koji nerijetko mogu prelaziti 130 km/h pa bi problema u obalnom i pomorskom prometu moglo biti. U Gorskom kotaru slab i umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru -1 do 4°C. Tijekom dana identično, na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru -1 do 4°C.

Prikaz ukupne visine snijega na kraju dana. Vidljivo je da bi površinski moglo zabijelit do 700 m.n.v., a tek iznad 1000 m.n.v. i konkretnije visine do 20 cm. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz brzine udara vjetra u srijedu navečer kad se očekuje vrhunac bure. Lokalno bi u Velebitskom kanalu udari mogli prelaziti 150 km/h! Izvor : Istramet

Četvrtak uglavnom pretežno vedar, tek povremenu uz kratkotrajnu umjerenu naoblaku uglavnom u gorju. Bura će postepeno slabiti tijekom dana, no i dalje će to biti umjerena i jaka, lokalno i olujna bura s orkanskim udarima uglavnom u Velebitskom kanalu. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do -1°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

Prikaz minimalnih temperatura u četvrtak ujutro. Prave su to zimske temperature. Izvor : Meteoadriatic

Petak također uglavnom vedar, a bura će se u potpunosti smiriti i u gorju okrenuti na umjeren jugozapadnjak. Temperaturno par stupnjeva toplije.

Subota u toku noći stiže nova fronta pa bi prvi dio dana trebao proći uz više oblaka, u Gorskom kotaru i oborina koje će uglavnom biti u obliku snijega pa se može skupiti još par centimetara. Zapuhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima na istoku Kvarnera. Temperaturno ponovno malo hladnije.

Nedjelja uglavnom vedra i stabilna uz umjerenu buru i osjetno niže temperature. Minusi su izgledni lokalno i na otocima te uz obalu.

Sličan sadržaj