Kratkotrajna bura i povratak u prosječne temperature zraka

Izvor naslovne ilustracije : Istramet
Prikaz trenutne sinoptičke situacije nad Europom. Ciklona koja će proći preko središnje Europe i nama uzrokovat kratkotrajno zahladnjenje zvat će se “Frederico”.

Uvod

Jesen je u svojoj drugoj klimatološkoj polovici odlučila biti ono što jesen i nazivamo pa nas vrijeme od 16.10. već punih mjesec dana prati nestabilno, oblačno, južinasto te često i kišovito. Zanimljiva je činjenica da je u ovih proteklih mjesec dana u Rijeci palo oko 680 mm kiše što bi (kad bi gledali kao datumski mjesec) bio mjesečni rekord!

Naravno mjesec ne računamo od 16.10. do 16.11. pa samim time ovolika kiša neće biti upisana u meteo bilješke kao rekordna, no informacije radi da se dobije dojam koliko je ovaj period bio ekstreman te razlog zašto su se aktivirali mnogi potoci i pritoci te nepostojeća jezera.

Period pred nama donosi kratkotrajnu pauzu od južine i jugozapadnog visinskog strujanja pa će napokon zapuhati bura i vratiti temperature u prosjek, naravno ne za dugo.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi pod utjecajem grebena (izbočenog ruba) anticiklone čiji se centar nalazi kod Azora pa ju nazivamo Azorska anticiklona. Po sjeveru Europe (točnije Skandinavije) također se nalazi anticiklona koja povlači hladan zrak sa sjevernog pola i spušta ga u Skandinavsko područje gdje trenutno vlada zima.

Ciklonalni sustavi razdvojili su se proteklih dana pa se glavnina nalazi sjeveroistočno na području Sibira daleko od našeg područja, a drugi nešto slabiji sustavi nalaze se na sjeveru Atlantika. Ti će se sustavi narednih dana pomicat između dvije anticiklone preko središnje Europe dalje prema „glavnom” sustavu na istok što će uzrokovati povlačenje hladnog zraka koji se nalazi malo iznad središnje Europe južnije.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Vidljivi su ciklonalni sustavi u “sendviču” anticiklona. Izvor : Neverin

Tako će se već tijekom sutrašnjeg dana jedan ciklonalni centar odvojit od sustava i krenut preko Francuske, Austrije dalje prema Rumunjskoj te tako proći sjeverno od našeg područja. To će uzrokovati najprije postupno jačanje zapadnog i jugozapadnog visinskog vjetra koji će uzrokovati i nešto orografskih oborina (ponajviše u riječkom zaleđu), a zatim prolaskom ciklone istočno od nas zapuhat će sjeverno visinsko strujanje koje će spustiti i do našeg područja nešto hladniji zrak.

Jezgra hladnog zraka okrznut će tek istok Hrvatske pa do zapadnog kraja neće biti toliko izražen kao ni fronta koja zbog udaljenosti ciklone neće uzrokovati gotovo ništa oborina prolaskom preko ovog područja.

Pomicanjem Azorske anticiklone malo prema istoku te širenjem grebena prema središnjoj Europi doći će do spajanja anticiklone s onom kod Skandinavije što će napraviti određenu razliku u tlaku između anticiklone i ciklone kod Rumunjske pa će preko našeg područja zapuhati bura.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu kada bi se ciklona trebala udaljavat prema Crnom moru, a nad naše područje stići anticiklona. Izvor : Neverin

Odmakom ciklone dalje prema Crnom moru nad naše će područje ponovno ojačat greben anticiklone koji će osim održavanja stabilnog vremena barem do kraja vikenda, potaknut nailazak toplije zračne mase s jugozapada Europe pa bi već krajem tjedna ponovno bili pod utjecajem zapadnih i jugozapadnih visinskih strujanja te blago iznadprosječno toplog vremena.

Dakle, iskoristite ovih nekoliko stabilnijih dana (osim četvrtka) za rad i bivanje na otvorenom jer je nova ciklona izgledna početkom idućeg tjedna te dugoročnih stabilizacija nema na vidiku.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Četvrtak od sredine dana postupan porast naoblake, a od popodne uz potpunu naoblaku izgledna je i slaba do umjerena kisa ponajprije na Riječkom području i njezinom širem zaleđu te Gorskom kotaru. Ukupno bi moglo pasti do 15 mm kiše na spomenutim područjima, a jug Kvarnera mogao bi ostat i suh. Od sredine dana zapuhat će slabo do umjereno jugo, samo na istoku Kvarnera i gorju lokalno jako, a navečer okretanje na jugozapadnjak koji će posebice u gorju imati jake do olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz ukupne količine oborina u četvrtak. Vidljivo je da ovoga puta neće biti obilnih oborina već bi maksimalno trebali mjeriti do 15 mm u zaleđu Rijeke i gorju. Izvor : Meteoadriatic

Petak još do jutra uz umjerenu naoblaku, a moguće je i malo slabe kiše uglavnom u zaleđu Rijeke. Do sredine dana djelomično će se razvedriti pa bi ostatak dana trebao proći uz umjerenu naoblaku te duže periode sunčanog vremena. Vjetar će do sredine dana okrenut sa slabog i umjerenog zapadnjak na umjeren sjeverozapadnjak, a popodne i umjerenu do jaku buru koja bi podno Velebita trebala imat olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak popodne kada se očekuje vrhunac bure. Lokalno su mogući olujni udari. Izvor : Istramet

Subota uglavnom pretežno vedra na čitavom području. Bura će puhati umjereno, lokalno i jako osobito na istoku Kvarnera, a sredinom dana nakratko će se pojačat sjeverna komponenta vjetra pa su jaki udari mogući i na zapadu Kvarnera. Popodne slijedi smirivanje vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 1°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Nedjelja već do sredine dana potpuno oblačno, a tako bi se trebalo zadržat i do kraja dana. Kiše ne bi trebalo biti. Ponovno će zapuhati vjetar južnih smjerova, u gorju jugozapadnjak. Maksimalna temperatura za 2 – 3 stupnja toplija od subote.

Sličan sadržaj