Sekundarna ciklona, obilna kiša, jako jugo i temperature u skladu s prosjekom

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz postavke sustava opisane u prvom odlomku sinoptičke situacije.

Uvod

Nakon olujnih vjetrova, visokih plima i obilnih kiša proteklih tjedana koje su uzrokovale materijalne štete duž opatijske rivijere i riječke obale, vrijeme se nakratko stabiliziralo, no čini se da dugotrajne stabilizacije i dalje nema na vidiku pa nam već naredni dani donose poznato stanje vremena, ali ovoga u malo umjerenijem tonu.

Sinoptička situacija

Nad Europom trenutno imamo klasičnu postavku vremena u jesenskim danima, aktivno zonalno strujanje i s njime duboku ciklonu između Škotske i Islanda. Južno od ciklonalnog sustava na području Azora aktivna je anticiklona koja širi svoj greben do našeg područja i time održava jugozapadno visinsko strujanje koje struji između ta dva sustava od zapadne Europe preko našeg područja i dalje prema Rusiji. Opis odlomka prikazan u naslovnoj fotografiji.

S obzirom da se klimatološki nalazimo već duboko u jeseni, po sjeveru Europe prostire se hladan zrak kojeg ciklona povlači sa sjeverne strane i rotira preko Atlantskog oceana prema središnjoj Europi. Hladan se zrak prelaskom preko Atlantskog oceana grije i dodatno vlaži pa do središnje Europe i ne pristiže toliko hladan, no ipak dovoljno da uzrokuje oborinsku frontu koja bi već tijekom četvrtka trebala zahvatiti područje zapadnih Alpa.

Prilikom nailaska hladnog zraka do Alpa potencirat će se već svima poznata Genovska sekundarna ciklona koja će aktivirati i potaknuti oborine prema našem području, ali i pojačati vjetrove pa se ponovno očekuje jako jugo, no ne i tako izraženo kao prethodnih dana.

Prikaz sinoptičke situacije u petak popodne dok se još budemo nalazili pod utjecajem sekundarne ciklone. Izvor : Neverin

S obzirom na kretanje ciklonalnog sustava koji će već tijekom četvrtka biti iznad Engleske te će se kretati prema Danskoj, tako će i sekundarna ciklone biti relativno kratko iznad našeg područja pa se neće stići toliko produbiti (ojačati) te bi već tijekom petka trebala napustiti naše područje kretajući se prema istoku (Rumunjskoj).

Zbog takvog kretanja ciklone, visinska strujanja će nakon prolaska preko našeg područja prevladavati sjeverozapadna, a zbog izostanka grebena anticiklone po sjevernoj strani neće doći do stvaranja bure već bi kratkotrajno trebao zapuhati sjeverac.

Nakon prolaska ciklone, u pozadini iste zadržat će se nešto hladniji zrak koji će ponovno tijekom nedjelje aktivirati Genovsku ciklonu, no još slabiju i bržu te koja bi se trebala kretati duž Jadranskog mora prema jugoistoku pa će njezin utjecaj na naše područje biti slabo izražen.

Dakle, slijedi nam jedna klasična sekundarna ciklona koja će donijeti kratkotrajno pogoršanje vremena popraćeno obilnom kišom i jakim jugom, a iza nje slijedi još jedna ciklona koja će imati dosta slabiji učinak, no dovoljno da kažemo kako dugotrajne stabilizacije vremena i dalje nema na vidiku.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Četvrtak djelomično do potpuno oblačan, a već od jutra u zaleđu Rijeke te dijelu Gorskoga kotara moguća je slaba povremena kiša. Kasno navečer oborine će se postupno širit na čitavo područje. Ukupno bi trebalo pasti do 20 mm uglavnom samo u zaleđu Rijeke. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, od popodne i jugo koje će jačati prema kraju dana na jako. U Gorskom kotaru umjeren i jak jugozapadnjak čitav dan. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C (lokalno do -2°C). Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Petak tijekom noći i jutra uz kišu posvuda. Padat će umjerena do jaka kiša, lokalno može biti i pljuskova praćenih grmljavinom, a oborine bi trebale nakratko stat od sredine dana. Popodne će se zadržati umjereno do potpuno oblačno, a povremene kiše još može biti u zaleđu Rijeke i gorju. Krajem dana ponovno se očekuju oborine i to ponajprije na Kvarneru i otocima, a manje na sjeveru županije. Ukupno bi moglo pasti 20 – 70 mm na čitavom području, lokalno na Kvarneru i zaleđu Rijeke malo više.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom petka. Vidljivo je da će najviše kiše pasti na Riječkom području te jugu Kvarnera. Izvor : Meteoadriatic

Tijekom noći će jugo okrenuti na jako oštro i jugozapadnjak koji bi pred jutro trebali imati i olujne udare pa su potencijalno ponovno izgledni visoki valovi, a uz vrhunac plime koji se nažalost očekuje baš u tim trenucima ponovno je izgledno slabo plavljenje obale, ali ovoga puta kratkotrajno!

Prikaz brzine udara vjetra u petak ujutro kada se očekuje maksimum. Vidljivo je da bi ponovno moglo biti olujnih udara, osobito u gorju. Izvor : Istramet

Prolaskom oborina još prije podne vjetar će okrenuti na slab do umjeren zapadnjak koji će navečer malo ojačat, a posebno će ojačati u gorju gdje se očekuje jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Subota veći dio dana uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja kako dan bude odmicao. Još tijekom noći izgledna je slaba oborina, a zatim uglavnom suho do kraja dana. Malo snijega može pasti po vrhovima Gorskoga kotara. Ukupno bi moglo pasti 1 – 15 mm oborine, najviše na otocima. Vjetar slab do umjeren uglavnom sjeverozapadnih smjerova, a samo na jugu Kvarnera umjeren do jak u prvom dijelu dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Prikaz temperatura zraka ujutro. Vidljivo je da će napokon temperature ući u prosječne za doba godine. Izvor : Meteoadriatic

Nedjelja pretežno vedra do sredine dana, a zatim umjerena do potpuna naoblaka i slaba povremena kiša uglavnom na čitavom području do kraja dana. Ukupno bi moglo pasti 1 – 5 mm kiše. Zapuhat će umjereno jugo. Temperaturno slično ili za stupanj toplije od subote.

U novi tjedan ući ćemo s promjenjivim vremenom, no detaljnije o tome pisat ćemo za vikend.

Sličan sadržaj