Nastavak nestabilnog vremena. Olujno jugo, izražena plima i obilna kiša

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz sinoptičke situacije koja će obilježiti ovaj tjedan gdje će glavnu “ulogu” igrati ciklona kod Engleske.

Uvod

Nakon sunčane i stabilne prve polovice listopada, drugu je obilježila ponajviše južina, česte obilne kiše dok se iznadprosječno toplo vrijeme nastavilo do kraja mjeseca izuzev kratkotrajnog hladnog prodora sredinom mjeseca. U ovoj drugoj polovici mjeseca na širem riječkom području izlila se ekstremna količina oborine (300 – 690 mm!) pa će mjesec na ovom području vjerojatno ući u kategoriju ekstremno kišnog dok je područje juga Kvarnera skupilo tek do 50 mm (Rab, Lošinj, jug Cresa, Pag).

Prikaz neslužbenih količina oborine s automatskim amaterskih meteo postaja. Količina oborina u zaleđu Rijeke je ekstremna! Izvor : Pljusak.com

Zbog tolike količine kiše koja je pala u 15 dana, zemlja je nije u stanju upiti pa su nerijetke pojave bile bujica po cesti te plavljenja lokalnih područja, osobito zadnjih nekoliko dana. Rječina je nabujala, a aktivirali su se i brojni sekundarni pritoci, potoci i izvori. Zbog jake i olujne južine, u podnožju Učke bilo je plavljenja obale i objekata koji su najčešće i pogođeni visokim valovima, a u kombinaciji s izrazitom plimom (pun mjesec i blizina centra ciklone) i riječka je tržnica poplavila dva puta.

Fotografija brane kod Grohova te enormna količina vode koja se slijeva. Izvor : Rimeteo

Nažalost kiši i nestabilnom vremenu još se ne vidi kraj, čak naprotiv slijedi nam možda i naj izraženije nevrijeme u ovom kratkom periodu u proteklih 15 dana koje će popratiti izrazito nizak tlak, jaka i olujna južina, obilna kiša i sve ostalo na što smo navikli u ovom periodu.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem grebena oslabljene anticiklone koja se centrom nalazi na jugu Mediterana. Greben se uzdigao nakon ciklone koja je danas prošla preko našeg područja pa će narednih dan i pol dok budemo pod utjecajem grebena prevladavati nešto stabilnije vrijeme, barem bez obilnih oborina.

Jaka i duboka ciklona koja već tjednima neposredno „kroji” vrijeme nad našim područjem, a koja se centrom nalazi zapadno od Irske, u narednim će se danima pomaknuti prema Engleskoj gdje će se dodatno produbiti (ojačati) te zadržati do kraja tjedna. Tim pomakom samo će dodatno pojačati jugozapadna visinska strujanja prema nama što će dodatno pojačati dotok vlage, a time i oborina na ovom području.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u odlomcima iznad. Vidljivo je da se i dalje nalazimo pod oslabljenim grebenom anticiklone, no s Atlantika se približava sustav ciklona. Izvor : Neverin

Zbog izrazito niskog tlaka u centru ciklone (oko 950 hPa) te zbog približavanja iste i kod nas će se tlak sniziti na niske vrijednosti (do oko 985 hPa) što će uzrokovati jake vjetrove, ali i pogodovati nastanku jače plime.

I ovoga puta, fronta koju će ciklona u četvrtak „poslati” prema našem području potencirat će sekundarnu ciklonu koja će samo pojačati nestabilnost vremena nad našim područjem te koja će se kretati uz rub Alpa prema sjeveroistoku pa bi i ovoga puta iza sebe ostavila jugozapadno i zapadno visinsko strujanje, odnosno nastavak nestabilnog vremena.

Nailaskom nove ciklone s Atlantika, prema Europi će stizati još jedna „pošiljka” vlažnog, ali i toplijeg zraka prije fronte, a zatim spajanjem te nove ciklone s „glavnom” kod Engleske samo će se održati utjecaj ciklonalne aktivnosti i jugozapadnog visinskog strujanja. Time će nakon prolaznog zatopljenja za vikend ponovno stići i oslabljena fronta pa nakon samo jednog dana “pauze” od izrazito nestabilnog vremena stići će nova nestabilnost.

Prikaz sinoptičke situacije u nedjelju kada nas očekuje još jedno izraženije nevrijeme, a potaknut će ga upravo glavna ciklona kod Engleske te njena fronta koju će dogurati nova ciklona s Atlantika. Izvor : Neverin

Prvi tjedan u studenom time će završiti još jednom obilnom kišom, a vrijeme se ni nakon te fronte neće potpuno stabilizirati već će nastaviti dominacija jugozapadnog visinskog strujanja, ali ipak uz nešto niže temperature bliže, no i dalje iznad prosjeka. Stoga pripazite na nepovoljne vremenske prilike i u ovome tjednu, na koje ste vjerojatno već i navikli, a posebnu pozornost neka obrate oni „prvi red do mora” jer su plime i visoki valovi vrlo izgledni.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda uglavnom oblačna, samo na momente u prvom dijelu dana i umjerena naoblaka uz pokoju zraku sunca. Oborine tijekom dana uglavnom povremene i slabe samo oko Rijeke i njenom zaleđu, a zatim navečer ponovno slaba i umjerena kiša na širem području, lokalno pljuskovi i grmljavina. Od sredine dana zapuhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak koji će kasno navečer malo i pojačati. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, na jugu Kvarnera do 18°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Četvrtak oblačan, a povremene slabe do umjerene oborine izgledne su već od jutra u zaleđu Rijeke. Od popodne su prolazne slabe i umjerene oborine izgledne i na ostatku područja. Ukupno bi na Kvarneru moglo pasti 2 – 25 mm, u Rijeci te njenom širem zaleđu kao i Gorskom kotaru 25 – 70 mm, lokalno i preko 100 mm. Puhat će umjereno jugo koje će do popodne ojačati na jako s olujnim udarima, u gorju lokalno i orkanskim! Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, na jugu Kvarnera do 20°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak navečer. Lokalno bi udari mogli dosezati 100 km/h! Izvor : Istramet
Prikaz ukupne količine oborina tijekom četvrtka. Izvor : Meteoadriatic

Petak tijekom noći i jutra uz prolazak fronte popraćene umjerenom i jakom kišom, lokalnim pljuskovima te grmljavinom. Lokalno bi mogla pasti obilna količina kiše u kratkom vremenu pa može doći do stvaranja bujica i zadržavanja vode. Do sredine dana postupno će se razvedriti, a zatim do kraja dana uz umjerenu naoblaku pri čemu nije isključena ni slaba oborina ponajviše u Rijeci i njenom zaleđu. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti 20 – 60 mm, lokalno u zaleđu Rijeke i preko 70 mm. Tijekom noći će puhati jako i olujno jugo, a zatim uz prolazak fronte u jutarnjim zatim okretanje vjetra na umjeren do jak jugozapadnjak koji će postepeno malo oslabiti od sredine dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, na jugu Kvarnera do 20°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz brzine udara i smjera vjetra u petak nakon prolaska fronte kada će vjetar okrenuti na jugozapadne smjerove. Posebno će jak jugozapadnjak biti na obali zapadne Istre gdje bi mogao počiniti i štetu te plavljenja obale! Izvor : Istramet

Subota u prvom dijelu dana ponovno uz oborine koje lokalno mogu biti obilne, a zatim od sredine dana djelomično razvedravanje pa će do navečer prevladavati uglavnom umjerena naoblaka. Kasno navečer ponovno popunjavanje naoblake i nailazak oborina sa zapada. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a kasno navečer ponovno okretanje i jačanje juga. Temperaturno slično kao u petak.

Nedjelja ponovno u prvom dijelu dana nestabilna uz umjerenu i jaku kišu, lokalno pljuskove s grmljavinom pa će oborina ponovno biti obilna (Rijeka i njeno šire zaleđe vjerojatno preko 60 mm)! U prvom dijelu dana puhat će jako i olujno jugo, a zatim okretanje na zapadnjak. Temperaturno slično suboti ili koji stupanj niže.

Prikaz količine oborina u protekla 3 sata u nedjelju u toku noći kada se očekuje nailazak fronte te najobilnija oborina. Vidljivo je da će ponovno Rijeka i njeno zaleđe biti u centru pažnje. Izvor : Neverin

Detaljnije u vezi vikenda pročitajte u Rimeteo trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj