Još jedan tjedan južine i obilne kiše

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz
ukupne količine oborine do kraja tjedna prema modelu ICON-EU.

Uvod

Jesen se sredinom ovoga mjeseca odlučila aktivirati, a „prijelomna” točka bila je osjetno i drastično zahladnjenje koje je svih potaknulo na paljenje grijanja. Temperatura se u tom periodu spustila ispod prosjeka, a dugoročni sušni period bio je prekinut obilnom kišom koja je popratila promjenu. Međutim, hladan se zrak nije uspio drugo zadržati iznad naše regije već je ubrzo nakon stigla nova obilna kiša u sklopu jake južine i jugozapadnih visinskih vjetrova koja je donijela novo zatopljenje, nešto manje izraženo kod nas nego u unutrašnjosti Hrvatske.

Prikaz hoda prosječne dnevne temperature (crna linija) u odnosu na prosjek (siva linija) te odstupanja (crvene i plave linije). U žutom okviru vidljivo je da je zahladnjenje u prošlom tjednu bilo tek kratkotrajno nakon čega je naglo zatoplilo daleko iznad prosjeka. Plava isprekidana vodoravna linija pokazuje do je ovo zatopljenje bilo iznad ljetnog prosjeka u Ogulinu! Izvor : DHMZ

Ipak, fascinantan je podatak da je područje Senja 20.10. zabilježilo 30,5°C u 19h navečer, prema lokalnim amaterskim postajama Lukovo pored Senja mjerilo je 32,2°C, a osim rekorda kojeg je oborio Senj tu su mu se pridružili i Daruvar te Bjelovar. Ukupno je u ovom mjesecu time srušeno 9 rekorda u maksimalnoj temperaturi ovoga mjeseca za određenu postaju čime ovaj mjesec, uz rujan, svakako stavlja među najtoplije u ovoj godini.

Prikaz hoda temperature zraka u Lukovu blizu Senja gdje je nešto prije 14h izmjereno 32,2°C! Izvor : Wunderground

Temperature će se i u ovome tjednu zadržati iznad prosjeka, no ne ekstremno visoko kao proteklog petka i subote, no orografske oborine ponovno će biti na snazi ponajviše zbog jugozapadnog visinskog strujanja pa ćemo ponovno lokalno mjeriti vrlo obilne količine kiše što bi moglo ovaj mjesec staviti i u zonu kišovitog!

Sinoptička situacija

Trenutno nad Europom imamo dominantan utjecaj ciklonalnog sustava koji se proteže od sjevera Atlantika (gdje se nalazi i najdublji centar) do središnje Europe gdje imamo dva manja centra. Sva tri centra čine jedan veliki sustav pa strujanje zraka u njemu ide sa sjevera Atlantika preko zapadne Europe do našeg područja te dalje prema sjeverozapadu Europe. Time cijela zapadna, sjeverozapadna te središnja Europa dobiva vlažan i nešto topliji zrak koji se „šalje” s Atlantskog oceana.

Na krajnjem sjeveru te sjeveroistoku Europe nalazi se anticiklona koja onemogućava ciklonama daljnji pomak prema sjeveroistoku odnosno Skandinaviji čime indirektno utječe na zadržavanje ovakve sinoptičke postavke još nekoliko dana, dok se god bude anticiklona nalazila na tom mjestu.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljiva je dominacija ciklonalne aktivnosti (plave boje) nad anticiklonalnom (narančaste boje) koja se smjestila na krajnjem jugozapadu te sjeveroistoku kontinenta. Izvor : Neverin

Glavna ciklona koja se nalazi u Atlantskom oceanu sa svoje stražnje i sjeverne strane povlači hladan zrak s Grenlanda te ga šalje prema zapadnoj Europi, no u međuvremenu se taj zrak zagrijava prelaskom preko toplog oceana pa do Europe stiže kao tek blago hladniji, no dovoljno da uzrokuje blagu frontu koja potencira u već vlažnom i nestabilnom zraku novu oborinsku liniju.

Tako ćemo i danas imati blagu frontu (od manjih sustava nad Europom) koja će po visini aktivirati oborinsku liniju te dodatno destabilizirati atmosferu iznad našeg područja pa uzrokovati obilnije oborine. Nakon prolaska prve (utorak/srijeda) stići će i druga (od glavne ciklone na Atlantiku) već tijekom četvrtka i petka pa će se vrijeme nakon nepotpune stabilizacije ponovno destabilizirati te uzrokovati novu obilnu oborinu na širem području.

Prolaskom i druge fronte koja će nas ponovno okrznuti, za vikend ćemo ući pod utjecaj toplog sektora one glavne ciklone koja će se do tada pomaknuti od sjevera Atlantika prema Irskoj te dodatno potaknuti jugozapadno visinsko strujanje, a postepeno krajem tjedna i nailazak toplog zraka sa sjevera Afrike. To će ponovno uzrokovati orografske oborine koje bi na već poznatim mjestima (zaleđe Rijeke oko Učke i Vinodolsko gorje te Gorski kotar) mogla uzrokovati još jednu seriju obilnih oborina.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada se očekuje prolazak fronte u sklopu ciklone sjeveroistočno od nas. Izvor : Neverin

Dakle, nastavlja se pravo poznato riječko jesensko vrijeme u kojem se oborine mjere u centimetrima, a ukupno bi do kraja tjedna moglo pasti lokalno i do 200 mm što će svakako napuniti pritoke i potoke u našoj regiji, a povremeno i lokalno bi moglo biti i bujica na cesti pa svakako pripazite u prometu. Temperaturno bez drastične promjene, i dalje ćemo se nalaziti u blago iznadprosječno toplom vremenu, netipičnom za kraj listopada. Također pripazite i na povremeno jako jugo koje će održavati visoku vlagu u zraku.

Detaljna prognoza za PGŽ

Danas (utorak) u nastavku dana osim oblačnog vremena i slabe povremene kiše u zaleđu Rijeke, očekuje nas (oko 15h) nailazak umjerenih, lokalno i jakih oborina koje mogu biti popraćene i uz ponešto grmljavine. Ukupno bi do kraja dana trebalo pasti 10 – 30 mm, u zaleđu Rijeke te gorju 30 – 60 mm. Jugo će ojačati na umjereno i jako, lokalno s olujnim udarima, a u gorju jak jugozapadnjak. Navečer okretanje na umjeren jugozapadnjak na čitavom području koji bi u gorju mogao biti i jak s olujnim udarima. Maksimalna temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C. Navečer na Kvarneru slično, a u gorju hladnije za par stupnjeva.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom utorka. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda uz umjerenu naoblaku, na momente i potpunu, a u zaleđu Rijeke te gorju uz mogućnost za prolaznu slabu do umjerenu kišu, osobito navečer. Ukupno bi moglo pasti do 10 mm u zaleđu Rijeke te gorju. Na Kvarneru će puhati slab i umjeren, u popodnevnim satima i jak jugozapadnjak, a u gorju umjeren i jak jugozapadnjak s povremenim olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Prikaz brzine udara vjetra u srijedu popodne kada bi udari ne tipičnog jugozapadnjaka mogli biti i jaki do olujni. Izvor: Istramet

Četvrtak do sredine dana uz umjerenu naoblaku, u zaleđu Rijeke moguća je i slaba kiša, a zatim oblačno uz postepeni nailazak oborina u kasnim popodnevnim i večernjim satima koje će se proširiti na čitavo područje. Padat će umjerena, lokalno i jaka kiša, a nije isključena ni pojava grmljavine. Ukupno bi se do kraja dana moglo skupiti 3 – 25 mm na otocima i Kvarneru te 20 – 40 mm u zaleđu Rijeke i gorju. I dalje će puhati umjeren jugozapadnjak, u gorju i jak, a navečer jačanje vjetra pa bi moglo biti i olujnih udara, osobito u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu Rijeke lokalno stupanj dva niže, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Petak do sredine dana nestabilan uz umjerenu i jaku kišu. Ponovno će pasti obilna kiša, osobito u zaleđu i u Rijeci te gorju, a vjetar bi trebao dosegnuti svoj vrhunac tijekom noći, a zatim osjetno slabije tijekom dana no i dalje jugozapadnjak. Temperaturno slično kao u četvrtak, a navečer par stupnjeva hladnije.

Subota i nedjelja i dalje u znaku južine, povremenih oborina koje će uglavnom padati u Rijeci i njenom zaleđu i gorju, no manje nego prijašnjih dana. Temperaturno slično ili malo toplije. Detalje u vezi vikenda donosimo u Rimeteo trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj