Jesen na svom vrhuncu, obilna kiša i temperature iznad prosjeka

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosječne iznad Europe. Plave boje prikazuju negativno odstupanje, a crvenije pozitivno. Naše bi se područje tijekom petka ponovno moglo nalaziti i do 10°C iznad prosjeka!

Uvod

Točno na polovici klimatološkog godišnjeg doba kojeg nazivamo jesen (15.10.2023) stiglo nam je osjetno zahladnjenje te obilna kiša koja je prekinula sušni period koji je ponegdje trajao gotovo mjesec i pol dana! Ova je promjena proteklog vikenda obilježila kraj babljeg ljeta pa sada napokon može doći na red jesensko razdoblje, razdoblje kiše, južine i oblačnih dana. Pravo jesensko vrijeme stoga će biti na snazi u ovome tjednu, a vjerojatno i u danima nakon.

Sinoptička situacija

Polje visokog tlaka koje nam je i donijelo ovo zahladnjenje uzrokovalo je promjenu položaja sinoptičkih sustava nad Atlantikom pri čemu je došlo do bloka zonalnog strujanja pa ciklone koje bi inače išle sa sjevera Kanade prema Skandinaviji trenutno ne idu dalje od Engleske. Polje visokog tlaka nalazi se na potezu od Turske preko središnje Europe pa preko Skandinavije do Grenlanda i time uzrokuje spuštanje hladnog zraka na sjeveroistok kontinenta.

Dakle Europa je trenutno podijeljena na polje visokog tlaka zraka (opisano u odlomku iznad) na istoku te polja niskog tlaka zraka na zapadu kontinenta te Atlantskom oceanu. Povlačenjem hladnog zraka sa sjevernog pola prema sjeveru i sjeveroistoku kontinenta te jačanjem anticiklone kod Skandinavije, kao odgovor na zapadu Europe jačat će ciklonalni sustav koji će ubrzo zahvaćati sve veći dio zapadne te postepeno i središnje Europe.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Izvor : Neverin

Zastajanjem anticiklone na sjeveru Skandinavije, ciklona će pomicati svoju dolinu više prema jugu i jugozapadu Europe pri čemu će i naše područje već danas ući pod utjecaj iste, uzrokujući jačanje juga, nailazak naoblake te povišenje temperature.

Zbog stacionarno postavljene anticiklone hladan će se zrak sa sjevera kontinenta pomicati prema zapadu preko Latvije, Danske i Škotske pa će ciklona dobiti novi povod za jačanje „dodajući” cikloni hladan zrak po sjevernoj strani sustava što će ju zadržati centrom iznad područja Nizozemske od kuda će pružajući svoju dolinu daleko prema jugu Balkana te uzrokovati konstantan dotok jugozapadnog visinskog strujanja koje će sa sobom donositi vlažan i topal zrak.

Osim vlažnog i toplog zraka na posebnom će izražaju biti i orografske oborine potaknute upravo takvim strujanjem pa će područja zaleđa naše obale te gorja dobiti vrlo obilnu količinu kiše u narednim danima.

Prikaz sinoptičke situacije krajem tjedna kada ćemo biti pod utjecajem ciklone kod Nizozemske te vrlo niskim tlakom koji će izazvat jake južne vjetrove. Izvor : Neverin

Tijekom vikenda doći će do naglog pomicanja anticiklone sa Skandinavije prema Kaspijskom jezeru pa će se i ciklone malo pomaknuti na sjever, odnosno udaljiti od našeg područja što će uzrokovati slabljenje jugozapadnog visinskog strujanja no ne i potpuni prekid.

Dakle ulazimo u dugotrajni nestabilni period u kojem će glavna pojava biti jugo, povremena kiša te osjetan porast temperature. Aute bolje nemojte prati jer će kiša biti prepuna Saharskog pijeska zbog izraženog jugozapadnog visinskog strujanja!

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda do sredine dana uz umjerenu naoblaku, ali i duža sunčana razdoblja, a zatim oblačno do kraja dana, a slabih mjestimičnih oborina može biti tek iza 21h. Veći dio dana će puhati tek povremeni slab vjetar promjenjiva smjera, a popodne će zapuhati slabo, a prema kraju dana i jako jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 3°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Četvrtak oblačan uz čestu kišu, osobito u zaleđu Rijeke te gorju gdje će pasti i vrlo obilne količine. Ukupno bi se do kraja dana moglo mjeriti 5 – 25 mm na obali i otocima, 15 – 30 mm na istoku Gorskoga kotara te 30 – 100 mm u Rijeci i okolici te zapadu Gorskog kotara, (lokalno i preko 100 mm!). Zbog vrlo obilne količine kiše te otpalog lišća moguće su bujice te problemi u prometu stoga pripazite i provjerite stanje na cestama prije polaska. Veći dio dana puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima, u gorju jak jugozapadnjak, a navečer slabljenje vjetra na Kvarneru i okretanje na slab jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom četvrtka. Vidljivo je da će naše područje skupiti najviše oborina u regiji, a lokalno bi u zaleđu Rijeke moglo pasti i do 150 mm! Najmanje kiše očekuje se na jugoistoku Kvarnera, svega par mm. Izvor : Neverin

Petak također oblačan, a slabe do umjeren kiše još može biti u toku noći. Zatim od jutra do popodne uz tek slabe povremene oborine, uglavnom u zaleđu Rijeke, a onda ponovno navečer uz nailazak slabih i umjerenih oborina na širem području Kvarnera i gorja (lokalno i jakih) te ponovno najviše u Rijeci i okolici osobito njenom zaleđu. Ukupno bi moglo pasti 1 – 15 mm na otocima i obali, 1 – 10 mm na istoku gorja te 15 – 50 mm u Rijeci i okolici. Do sredine dana na Kvarneru slab do umjeren jugozapadnjak, u gorju jak, a zatim na Kvarneru okretanje na umjereno do jako jugo, u gorju jak jugozapadnjak s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Prikaz brzine udara vjetra tijekom petka kada ciklona bude najbliže našem području. Vidljivo je da bi na otvorenom moru moglo biti olujnih udara, a u gorju i orkanskih! Izvor : Istramet
Do danas su se mjerili minusi u gorju, a već za dva dana ponovno mjerimo 25°C. Izvor : Istramet

Subota ponovno oblačna uz čestu kišu koja će padati na širem području. Ukupno bi moglo pasti 10 – 50 mm (lokalno u zaleđu Rijeke i više) novih oborina. Puhat će jugozapadni vjetar, umjeren na Kvarneru, umjeren do jak u gorju. Temperaturno stupanj dva hladnije od petka.

Nedjelja uglavnom uz umjerenu do potpunu naoblaku. Povremeno u prvom dijelu dana još može biti slabe mjestimične kiše, a zatim vjerojatno prestanak. Vjetar će malo oslabiti, a temperaturno slično suboti.

Detalje u vezi vikenda pročitajte u Rimeteo trodnevnoj prognozi!

Sličan sadržaj