Stiže osjetno zahladnjenje, obilna kiša i olujna bura

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosjeka. Vidljivo je da ćemo se nalaziti pod plavim bojama koje označavaju da će temperatura pasti i do 8°C ispod prosjeka, a trenutno se nalazimo na 4°C iznad prosjeka.

Kao što smo spomenuli u prethodnoj tjednoj najavi, ovog nas vikenda očekuje nailazak fronte sa sjeverozapada Europe u sklopu anticiklone kod Irske te ciklone na sjeveru Skandinavije. Pritom će doći do naglog i drastičnog spuštanja temperature zraka (do 10°C), a sve bi moglo biti popraćeno obilnom kišom te jakom i olujnom burom. Prolaskom fronte i ciklone hladan će se zrak tek kratkotrajno zadržati iznad našeg područja pa će i sama promjena vremena trajati svega dva dana tako da bi se već od srijede ponovno vraćali u iznadprosječne temperature zraka.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Subota veći dio dana uz umjerenu naoblaku, osobito u gorju i zaleđu Rijeke gdje nije isključena ni pokoja kap kiše. Navečer slijedi popunjavanje naoblake te nailazak oborina sa zapada koje bi se postepeno trebale širiti na čitavo područje pa bi se do kraja dana lokalno skupilo i do 10 mm. Na Kvarneru će puhati slabo i umjereno jugo, a u gorju umjeren, na momente i jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 16 – 21°C, lokalno u zaleđu Rijeke do 13°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Prikaz maksimalnih dnevnih temperatura u subotu. Izvor : Meteoadriatic

Nedjelja najnestabilnija, još od prvih sati u toku noći pa sve do sredine dana padat će slaba i umjerena, na momente lokalno i jaka kiša, a nije isključena ni pokoja munja. Iza 15h slijedi postepeno smirivanje vremena pa će ostatak dana proći u razvedravanju sa zapada pri čemu bi se do kraja dana trebalo i potpuno razvedriti. Ukupno bi trebalo pasti 10 – 25 mm, lokalno na istoku Kvarnera i u gorju i do 50 mm. Bura će probiti u zoru pa će na Kvarneru puhati jaka škura bura s olujnim udarima, lokalno u Velebitskom kanalu i orkanskim udarima. Nakon prolaska oborina bura će dominantnije puhati na istoku Kvarnera, no i dalje umjereno i jako s olujnim, lokalno i orkanskim udarima dok u gorju u prvom dijelu dana umjeren do jak sjeveroistočnjak, a zatim postepeno smirivanje na slab. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, na jugu Kvarnera do 20°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom nedjelje. Vidljivo je da bi najviše oborina trebalo pasti na istoku Kvarnera te u gorju, lokalno do 50 mm. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz brzine udara vjetra u nedjelju sredinom dana dok će još padati kiša. Vidljivo je da će veći dio Kvarnera imati jaku buru s olujnim udarima, u gorju jak istočnjak i sjeveroistočnjak. Izvor : Istramet

Ponedjeljak veći dio dana uz umjerenu visinsku naoblaku, a kasno popodne i navečer stiže popunjavanje naoblake sa zapada pa će prevladavati potpuno oblačno. Još do sredine dana puhat će umjerena do jaka bura s olujnim, lokalno i orkanskim udarima, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Od sredine dana postepeno smirivanje vjetra pa će do kraja dana puhati tek slaba bura, a u gorju slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u zaleđu Rijeke do 4°C, a na jugu Kvarnera do 15°C dok u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Prikaz minimalne temperature u ponedjeljak ujutro. Izvor : Meteoadriatic

Sličan sadržaj