Još dva dana kiše pa period stabilnog vremena uz buru i niske temperature

Izvor nasluvne ilustracije: Istramet
Prikaz trenutne sinoptičke situacije iznad Europe i Atlantika.

Uvod

Dašak zime proteklih se dana ponovno vratio pa su se i temperature spustile u prosječne vrijednosti, čak i malo ispod, no naoblaka i oborine ostale su redovita pojava pa su se vrhovi planina lijepo zabijelili. Dolaskom zatopljenja po visini tijekom ponedjeljka stigla je i nova naoblaka te nove oborine koje su nas ponovno vratile u jesensko vrijeme, no ne zadugo jer se od četvrtka očekuje ulazak u period višednevne bure i niskih temperatura, ali napokon i stabilnog vremena.

Sinoptička situacija

Preko čitave Europe nalaze se dva ciklonalna sustava, jedan se trenutno nalazi kod Engleske, a drugi kod Litve pa zajedno čine veliko polje niskog tlaka zraka koje zahvaća i naše područje s južne strane. S obzirom na to, prema našem području struji jugozapadno i zapadno visinsko strujanje koje donosi vlažan i topal zrak s Mediterana.

Na krajnjem istoku Europe te nad Atlantskim oceanom nalaze se dvije jake i prostrane anticiklone. Od anticiklone kod Atlantika se preko Azora grebenom spojila još jedna anticiklona koja se centrom nalazi kod Alžira te podiže topli Afrički zrak prema južnoj Europi. Uz te tri anticiklone, ciklonalni sustavi po Europi nemaju previše izbora za kretanje pa su prisiljeni kretati se kako i svi sustavi oko njih uobičajenim smjerom sa zapada prema istoku.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Vidljive su dvije ciklone iznad Europe te anticiklone na rubovima slike (crvena boja). Izvor : Neverin

Pomicanjem ciklone od Engleske prema Nizozemskoj i Njemačkoj, hladna fronta će se spustiti do područja Alpa što će potaknuti razvoj sekundarne ciklone s južne strane Alpa. Sekundarna ciklona će potaknut jačanje jugozapadnog visinskog strujanja što će malo pojačat oborine na našem području, osobito orografske, pa se u srijedu očekuju oborine posvuda pa i u regiji.

Odmakom ciklona dalje prema istoku, prema našem području približit će se anticiklona s Atlantika pa će ubrzo jugozapadna visinska strujanja zamijeniti sjeverna i sjeveroistočna koja će uzrokovati buru na Kvarneru i isušiti zrak pa će uslijediti nekoliko stabilnih i sunčanih dana.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu kada će se anticiklona nalaziti centrom iznad središnje Europe te najjače djelovati na naše područje. Izvor : Neverin

Nakon što uđemo pod djelovanje anticiklone (tijekom četvrtka), ona će se prema kraju tjedna sporo pomicati prema središnjoj Europi pa će se hladan zrak kojeg je povukla iz pozadine ciklonalnih sustava zadržati sve do kraja vikenda dok anticiklona centrom ne bude kod Njemačke. S obzirom na jačinu anticiklone, odnosno visokog tlaka u centru sustava, izgledno je kako ni u novom tjednu neće biti značajnih promjena vremena, barem ne u njenoj prvoj polovici stoga iskoristite ovih nekoliko stabilnih i sunčanih dana koji su pred nama jer se ovakva sinoptička situacija nije vidjela već gotovo dva mjeseca!

Detaljna prognoza za PGŽ

Danas (utorak) do kraja dana oblačno uz nisku naoblaku i povremenu slabu, a prema kraju dana i umjerenu kišu. Puhat će jugo koje će prema kraju dana jačati s slabog na umjereno, a u gorju umjeren do jak jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Navečer slično, na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Srijeda također oblačna, uz slabe i umjerene oborine, a sredinom dana lokalno i jake oborine. Ukupno bi do kraja dana moglo pasti 5 – 35 mm, a u zaleđu Rijeke te gorju i do 100 mm kiše. Prolaskom fronte sredinom dana kiša bi u najvišem gorju mogla okrenut na snijeg koji bi dekorativno mogao malo i zabijeliti. Puhat će umjeren jugozapadnjak, navečer i zapadnjak s lokalno jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru uz prolazak fronte 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom srijede. Vidljivo je da će najviše kiše pasti na istočnom zaleđu Rijeke te u gorju, lokalno i do 100 mm. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak na Kvarneru uglavnom pretežno vedar, a u gorju uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će bura koja će jačati prema kraju dana kad bi mogla puhati jako s olujnim udarima, u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u zaleđu Rijeke do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak krajem dana. Udari bi mogli dosezati 120 km/h, lokalno i više. Izvor : Istramet

Petak na Kvarneru vedro, a u gorju uz umjerenu do potpunu naoblaku, a nije isključena ni pokoja pahulja. Puhat će jaka bura koje će krajem dana dodatno ojačat, osobito na istoku Kvarnera na olujnu s orkanskim udarima. Temperaturno slično ili malo hladnije u odnosu na četvrtak.

Vikend sunčan i stabilan, na Kvarneru uz buru koja će puhati do nedjelje, a temperaturno oko prosjeka, odnosno slično petku.

Sličan sadržaj