Iznadprosječno toplo, promjenjivo i bez značajnih oborina do daljnjeg

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz odstupanja temperature od višegodišnjeg prosjeka. Vidljivo je da se trenutno temperaturno po visini nalazimo gotovo 12°C iznad prosjeka!

Protekli dani napokon su donijeli stabilizaciju nakon puna dva mjeseca nestabilnog i često kišovitog vremena. Bura koja je zapuhala snizila je relativnu vlažnost zraka pa se i zemlja počela postepeno sušiti od prekomjerne vlage koju je imala duži period. Suho i sunčano vrijeme napokon je poslužilo za pranje robe koja se efikasno i brzo posušila na otvorenom, a vlaga se u stanovima ponovno vratila u standardne vrijednosti.

Slično se vrijeme nastavlja i dalje, no bez bure i uz manje sunčanih sati, a iznadprosječno visoke temperature koje podržava snažna anticiklona zadržat će se i do Božića pa snijeg nažalost neće biti izgledan niti na najvišim vrhovima Hrvatske. Božićnu idilu ovoga bi puta moglo uljepšat sunce i ugodne temperature, barem na momente.

Sinoptička situacija

Na vrijeme je ovih dana utjecala jaka i prostrana anticiklona koja se trenutno nalazi malo iznad Azorskog otočja.Sjeveroistočno od nje na područje sjeverne Europe nalaze se ciklonalni sustavi od kojih se najdublji (najjači) centar nalazi nad područjem Finske. Naše se područje time nalazi između ta dva jaka i prostrana sustava, a kako prema našem području struji sjeverozapadno i zapadno visinsko strujanje, tako ni zrak nije znatno obogaćen vlagom pa prevladava uglavnom vedro vrijeme.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je na lijevoj strani jaka anticiklona, a na sjeverozapadu Europe jaka ciklona. Naše se područje nalazi baš između ta dva sustava koji čine razliku od gotovo 100 hPa. Izvor: Neverin

Sjeverno od središnje Europe trenutno se nalazi područje hladnog zraka pa anticiklona svojim sjeveroistočnim dijelom zahvaća i to područje te spušta određenu količinu hladnoga zraka prema našem području. S obzirom da će doći do slabljenja i približavanja anticiklone, tako taj hladan zrak došavši do Alpa neće potencirati sekundarnu ciklonu pa možemo očekivati tek prolazno zahladnjenje tijekom srijede i oslabljenu frontu koja bi u ovom slučaju trebala donijeti prolaznu naoblaku te mjestimičnu slabu kišu.

Približavanjem anticiklone tijekom četvrtka i petka, ali i ciklone sa sjevera, prema našem će području jačat sjeverozapadno visinsko strujanje između ta dva sustava koje će se u zavjetrini Alpa okretati na zapadno visinsko strujanje pa je izgledno da će doći i do slabih orografskih razvoja oblaka, kasnije i slabe mjestimične kiše, no bez značajnih količina.

Daljnjim približavanjem anticiklone za vikend, hladan zrak iz središnje Europe bit će „otpuhan” prema istoku što nas ponovno stavlja na red čekanja za novi hladan prodor koji još nije izgledno kada bi mogao biti. Time će se prema našem području zadržati zapadno visinsko strujanje koje bi ponovno moglo poticati orografske razvoje oblaka, a time i manjak sunca te mjestimičnu rosulju ili slabu kišu.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu kada ćemo se nalaziti pod jakim zapadnim vivisnskim strujanjem kojeg će stvarati anticiklona lijevo od nas zajedno s ciklonom kod Latvije. Izvor: Neverin

Vikend i blagdan Božića time bi mogao proći u iznadprosječno toplom i na većini područja suhom vremenu, no nažalost uz manjak sunca osobito u gorju povodom djelovanja visinskog strujanja na razvoj oblaka. Iznadprosječno toplo vrijeme zadržat će se i u novome tjednu sve dokle god se anticiklona bude nalazila zapadno od nasi time donosila topliji zrak iz zapadne Europe i sjeverozapadne Afrike.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda do sredine dana pretežno vedra, a zatim postepen nailazak najprije visinske naoblake sa sjeverozapada, a zatim navečer srednje i niske pri čemu nije isključena ni mogućnost za mjestimičnu rosulju i slabu kišu. Zapuhat će slabo jugo, u gorju jugozapadnjak, a navečer slijedi okretanje na umjerenu, lokalno i jaku buru koja u Velebitskom kanalu može imati olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno do 0°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C, lokalno do 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Prikaz brzine udara bure u srijedu navečer. Iskoristite to vrijeme za sušenje preostale robe jer naredni dani donose južne vjetrove. Izvor : Istramet

Četvrtak ponovno u prvom dijelu dana pretežno vedro, a zatim uz umjerenu visinsku naoblaku, a navečer i potpunu. Navečer je ponovno izgledna slaba rosulja uglavnom u gorju i zaleđu Kvarnera. Slaba i umjerena bura puhat će do sredine dana, a zatim okretanje na slab do umjeren jugozapadnjak koji će jačati prema kraju dana, osobito u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u zaleđu Rijeke do 1°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gotskom kotaru 4 – 9°C.

Petak umjereno oblačno uz povremena sunčana razdoblja osobito na Kvarneru. Tijekom noći je još izgledna povremena rosulja uglavnom u zaleđu Rijeke i gorju. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, lokalno po brdima i u gorju jak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C, lokalno do 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Subota i nedjelja uglavnom uz umjerenu naoblaku, više prisutnu u gorju i zaleđu Rijeke, a najmanje na jugu Kvarnera. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperaturno slično ili za par stupnjeva toplije od petka.

U novi tjedan ulazimo sa sličnim vremenom, moguće uz malo više naoblake, no temperaturno i dalje iznadprosječno.

Sličan sadržaj