Za vikend obilna kiša, u nedjelju pad temperatura, obilan snijeg u gorju

Na vrijeme djeluje ciklona koja se premješta sjevernije od naših krajeva pa možemo reći da su noćašnje oborine bile posljedica toga. Prema podatku DHMZ-a od srijede u 8 sati, najviše kiše u 24 sata u PGŽ dobio je Crni Lug, i to 19 mm, 10 mm palo je u Delnicama, a tek 3 mm u Pargu kod Čabra. Na Kvarneru 3 mm ili manje, što je i razumljivo, ako se uzme u obzir da direktnog utjecaja ciklone nije bilo.

Neće ga biti niti bar do subote kada će doći do promjene sinoptičke situacije nad Europom. Dosadašnju sinoptičku situaciju u kojoj su se ciklone nalazile sjevernije, a anticiklona južnije (zonalno strujanje) zamijenit će uspostavljanje anticiklonalnog bloka na Atlantiku, kao posljedica spuštanja doline s hladnim zrakom na Pirinejski poluotok, što bi se trebalo dogoditi u petak ujutro, kako se vidi i iz niže priložene karte s Wetterzentrale portala.

U subotu će taj “blok” pomaknuti dolinu istočnije u Sredozemlje, gdje se očekuje formiranje sekundarne ciklone u Tirenskom moru, koja će započeti povlačiti hladniji zrak sa sjevera preko prednje (istočne) strane anticiklone.

Subota će stoga biti kišan dan, a oborina će nerijetko biti i obilnija. Već kasno navečer u subotu, u gorju će uz pad temperature oborina brzo prijeći iz kiše u snijeg, tako da će nedjelja u gorju biti pravi zimski dan uz niske temperature i obilan snijeg, a snijeg se uz olujnu buru može spustiti i do obale, naročito istočnih predjela Kvarnera. Više za pretplatnike.

Sličan sadržaj