I dalje prisutna bura s lokalnim orkanskim udarima | Do kraja tjedna temperature će rasti i preko 25°C, suša se nastavlja

U novi mjesec ušli smo sa stabilnim, ali i osjetno hladnijim vremenom od prosjeka, no nije dugo potrajalo pa je već krajem proteklog tjedna temperatura ponovno narasla preko ugodnih 20°C.

Tome je doprinijela i bura, koja puše iz dana u dan, a zbog fenskog karaktera podržava zagrijavanje zraka. I tijekom nedjelje mjereni su orkanski udari diljem Jadrana. Prema podatku DHMZ-a, koje je prikupio i obradio Dario Vidmar, u nedjelju su izmjereni sljedeće udari vjetra: Povile-141,4 km/h, Makarska-134,6 km/h, Hreljin vijadukt-130 km/h, Dubrovnik most-128,7 km/h, Jasenice-125,3 km/h, Pag most-122,6 km/h, Maslenicki most-115,2km/h.

Bura je u ponedjeljak malo oslabjela, ali je i dalje bila prisutna, no ne kao u nedjelju.

Sinoptička situacija

U ovom tjednu očekujemo slično vrijeme, a temperature će još malo porasti. Razlog takvom vremenu donosi prostrana anticiklona koja se smjestila centrom iznad Ukraijne (1037 hPa na donjoj slici) dok grebenom zahvaća gotovo cijelu istočnu Europu i veći dio srednje pa stoga do nas pristižu istočna visinska strujanja odnosno nešto topliji, ali i dalje suh zrak s Crnoga mora.

S druge strane Atlantika zbog novog spuštanja hladnog zraka sa sjevera Kanade nad istok Amerike potencirali su se brojni ciklonalni sustavi koji su uspješno „razbili” anticiklonalni blok na Atlantiku stvoren krajem prošloga mjeseca te je ponovno uspostavljeno zonalno strujanje zraka (od zapada prema istoku).
Pri takvom strujanju zbog i dalje hladnog Grenlanda, kod Islanda se razvila vrlo duboka ciklona (957 hPa na donjoj slici) zbog koje trenutno anticiklona nad Europom nema namjeru otići dalje već se ta dva sustava međusobno održavaju.

Sredinom tjedna doći će do slabljenja ciklone što će osloboditi put anticikloni da nakratko uzdigne greben prema sjeveru Atlantika i time nakratko ponovno stvori blok, no sva ta akcija će se brzo odigrati te će već krajem tjedna Atlantik ponovno zauzeti ciklonalni sustavi.

Naše će se područje u cijeloj toj prići nalaziti pod anticiklonalnim grebenom odnosno stabilnim i suhim vremenom dok će o promjeni ovisiti prvenstveno pomak anticiklone koja zasad ima čvrstu namjeru ostati nad Europom.

S ovakvom sinoptičkom postavkom izgledno je kako će se sušno vrijeme nastaviti i narednih barem tjedan dana.
Do kraja tjedna prevladavat će pretežno do potpuno vedro vrijeme.

Prognoza i izgledi vremena

U utorak će puhati umjerena i jaka bura lokalno s olujnim udarima, posebno u prvom dijelu dana, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno koji stupanj više ili manje, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

U srijedu bura će još ujutro puhati umjereno do jako, a zatim slijedi postepeno slabljenje dok u Gorskom kotaru mirno, tek povremeno uz slab istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno u zaleđu koji stupanj manje, a u Gorskom kotaru od – 2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

U četvrtak i petak vjetra će biti malo, tek povremeno slabog promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Za vikend temperaturno slično ili stupanj dva toplije!

Sličan sadržaj