I dalje suho, bez većeg zatopljenja

Nakon kraćih pokušaja natapanja suhe zemlje kišom početkom prošloga tjedna te proteklih dana, nažalost oba su pokušaja propala donoseći malo ili nimalo oborina koje su kroz dan dva isparile iz zemlje. Tek lokalno područje Opatije i Matulja s prošlom frontom dobilo je zamjetniju količinu oborina. S današnjom frontom palo je tek malo kiše, a većinom niti malo, što se ne može reći za pojedina mjesta unutrašnjosti, gdje je lokalno palo i preko 15 mm kiše ( Bednja 17 mm).

U ovom tjednu kiše i dalje nema na vidiku, dok bi se temperaturno trebalo zadržati ugodno vrijeme.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju izjednačenog tlaka zraka (oko 1013 hPa) odnosno između dva sustava, ciklone kod Tunisa i prostrane anticiklone kod Skandinavije.

Wetterzentrale.de

Ta anticiklona bi u idućim danima trebala malo ojačati što će ciklonu kod Tunisa zadržati južnije od naših krajeva, a samim time zbog položaja te ciklone do nas će nastaviti dolaziti istočni vjetrovi po visini.

Uz to, anticiklona po svojoj prednjoj strani (desnoj) spušta veću količinu hladnoga zraka prema Ukrajini, no zbog jačanja i širenja anticiklonalnog grebena prema Atlantiku naše će područje zaobići taj hladni val, a zbog blizine prolaska ipak ćemo osjetiti blago zahladnjenje.

Takvo zahladnjenje, uz ciklonu južnije u Mediteranu uzrokuje pristizanje istočnih vjetrova po visini, a takvi vjetrovi prilikom nailaska na planinski lanac (Gorski kotar i Velebit) s druge strane dodatno dobivaju na brzini jer se hladni zrak prilikom spuštanja niz brdo dodatno ubrzava što na našem području stvara već dobro znani vjetar, buru.

Kako anticiklona bude jačala tako će se njezin greben spuštati nad naše područje pa bi već od sredine tjedna ponovno imali sunčano vrijeme.

Nakon toga vjerojatno slijedi slabljenje anticiklone što otvara veću mogućnost nailaska ciklona u sljedećem tjednu do našeg područja, a samim time povećavaju se šanse za kišu koja je ovom području nužno potrebna.

Prognoza vremena

Utorak donosi promjenjivo vrijeme. Prevladavat će umjerena do potpuna naoblaka uglavnom bez kiše (lokalno je moguća koja kap) koja će se popodne početi kidati pa slijedi postepeno razvedravanje do kraja dana. Na Kvarneru će puhati jaka bura s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C dok u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

U srijedu će prevladavati pretežno vedro, još u prvom dijelu dana uz mogućnost za malo visinske naoblake. Bura će nastaviti puhati jako s olujnim udarima dok bi od sredine dana trebala malo oslabjeti, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno stupanj dva više dok u Gorskom kotaru od – 1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C.

Četvrtak donosi nastavak vedrog i ugodno toplog vremena. Bura će još u prvom djelu dana puhati umjereno do jako, a zatim slijedi potpuno slabljenje do kraja dana, u Gorskom kotaru povremen slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana još malo toplije, na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

U petak i za vikend izgledno je nešto više prolazne naoblake, temperaturno slično kao u četvrtak.

Sličan sadržaj