I u prosinac s obilnijom kišom / Nakon ciklone – nova ciklona!

Clipboard01

Od subote pratimo ciklonu koja djeluje na vrijeme na našem području, i s kojom smo ispratili studeni i ušli u prosinac, odnosno ušli iz klimatološke jeseni u klimatološku zimu.

S početkom djelovanja ciklone i s njenim približavanjem, isprva je stizala toplina s njenom frontom, a zatim su temperature počele padati. Pri tlu se lakše hladilo nego po visini, što je rezultiralo i pojavom vrlo malo snijega u najvišem gorju, dok je na preostalom području Gorskog kotara dominirala kiša ili čak i kiša koja se smrzava pri dodiru s podlogom.

Ponovno je oborina bilo lokalno i u većim količinama. Prema podacima DHMZ-a od ponedjeljka u 7h do utorka u 7h Najviše u Rabu 47 mm, 33 mm u Crnom Lugu, 31 mm u Rijeci, dok su ostale službene postaje dobile manje kiše.

Trenutno se ciklona nalazi istočno od Sardinije i kreće se prema talijanskom kopnu. A već na krajnjem zapadu Sredozemlja na svoj put kreće i nova ciklona.

Pratite s nama prvu ciklonu ovdje, a što će nam još donijeti i što se očekuje poslije nje, saznajte u nastavku.

Na vrijeme djeluje ciklona iz Sredozemlja, koja se nalazi istočno od Sardinije i zaslužna je za trenutno vrijeme koje obilježava dosta oblaka, ali i malo oborina, uglavnom u obliku kiše, iako je u Gorskom kotaru bilo i kiše koja se smrzava, kako smo već i spominjali.

Oborina će tijekom srijede biti više, jer će se ciklona pomaknuti prema srednjoj Italiji. T znači oblačnu srijedu s nešto više kiše Kvarneru, a kiše i snijega Gorskom kotaru. Snježna granica bit će na oko 500-600 metara.
Bit će hladno, na Kvarneru će dojam hladnoće pojačavati bura, a u gorju će i bez vjetra biti hladno.

Ciklona će se do četvrtka ujutro popuniti nad sjevernom Italijom, ali to ne znači stabilizaciju vremena, jer novo praćenje ciklone s naše strane, samo što nije pokrenuto!

U zapadnom Sredozemlju počet će stvaranje nove ciklone koja za sada nam daje jako puno nepoznanica. Ne znamo kojom putanjom će se kretati i koliko će oborina donijeti. Sve ovisi o njenoj blizini našem području. Bude li presjeverno, dobit ćemo dosta topline i vlage. Bude li pak malo južnije naći ćemo se u njenom hladnom sektoru, što znači da će na nas povlačiti hladan zrak sa sjeveroistoka.
Ono što je izgledno je da ta ciklona stiže na već pripremljen teren svoje prethodnice tako da su u Gorskom kotaru već od nedjelje moguće snježne oborine.
Na Kvarneru uglavnom kiša, iako potkraj oborina snježna granica može i dosta nisko čak i u riječkom zaleđu.

No, do toga je još daleko i treba vidjeti koju će puttanju ciklone modeli usuglasiti, da bimo mogli govoriti o očekivanim oborinama.

Sličan sadržaj