Idući tjedan izgledan je novi toplinski val u većem dijelu Europe | Temperature zraka rastu i do 40 °C

SWE

Nakon nestabilnijeg i lokalno od prosjeka hladnijeg razdoblja u prvoj polovici srpnja, nazire se nagli preokret. Još jedan val vrućine vjerojatno će se razviti tijekom sljedećeg tjedna jer se jaki greben uspostavlja nad zapadnom i srednjom Europom. Poslijepodnevne temperature zraka će se vjerojatno ponovno popeti na vrijednosti od 35 do 40 °C!

Jačanje polja visokog tlaka zraka nad Francuskom i zemljama Beneluxa, što će rezultirati mnogo toplijem vremenu od prosjeka u regiji. Zapravo, gotovo cijela Europa osim dalekih istočnih dijelova trebala bi imati iznadprosječno toplo vrijeme. Najveća anomalija očekuje se u Francuskoj, zemljama Beneluxa i Njemačkoj, a dijelom i na Pirenejskom poluotoku.

Snažan greben postupno će se širiti prema istoku / sjeveroistoku u središnju i sjevernu Europu s još izraženijom temperaturnom anomalijom nad Francuskom i zemljama Beneluxa, i za 9-10 °C iznad normale. To znači da će poslijepodnevne temperature zraka iznad 35 °C vladati u mnogim područjima gotovo sve do kraja srpnja.

Prema vikendu glavnina grebena vjerojatno će se pomicati prema središnjoj Europi, što znači da će se toplina proširiti i na alpsku regiju, Balkan i barem dio Mediterana, kao i na Skandinaviju. Iako su trendovi u relativno dobrom suglasju s razvojem toplinskog vala, neke nesigurnosti postoje koliko intenzivna toplina će biti u tim regijama.

SWE

*dio teksta preuzet sa SWE

Sličan sadržaj