Idućih dana dosta bure, fronta u utorak donosi i nešto kiše

IstraMet

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju blago povišenog tlaka zraka odnosno na samome rubu anticiklone koja se centrom smjestila između Azora i Francuske. Greben te anticiklone proteže se preko središnje Europe dalje do Turske dok se poviše njega nalaze dvije ciklone.
Jedna od njih smjestila se ispod Islanda te će bitniju ulogu imati tek krajem ovoga tjedna, jačajući i zadržavajući anticiklonu (ispod nje) kod Azora.
Druga ciklona smjestila se kod Skandinavije te preko svoje prednje strane (lijeve – zbog rotacije zraka u tom sustavu, obrnuto od kazaljke na satu) spušta, mogli bismo to nazvati „polarni zrak”. Taj se zrak već dosta ugrijao pa ne predstavlja više veliku hladnoću, no spušta se prema središnjoj Europi s istoga područja preko već spomenute ciklone i anticiklone lijevo od nje.

S prodorom tog hladnijeg zraka prema Europi, anticiklona koja je bila kod Azora uzdignut će svoj greben prema sjeveru te tako „motivirati” i ojačati ciklonu koja nam se nalazi u neposrednoj blizini na jugu Italije. Ta plitka ciklona tek će ojačati prilikom pristizanja nešto hladnijeg zraka do nje, no zbog njezinog položaja, do nas neće uzrokovati dolazak južnih vjetrova i kiše već će zadržati visinske vjetrove sa sjeveroistoka (sa smjera nailaska hladnoće) koji se na našem području manifestiraju u obliku bure.

Time ovo područje sredinom tjedna može očekivati blago zahladnjenje te vjetar koji bi na poznatim lokalitetima mogao biti i jak dok je kiša izgledna samo za vrijeme prolaska fronte i to u manjim količinama.
Već krajem tjedna ciklona bi se udaljila s našeg područja prema Turskoj, a do nas bi se približila Azorska anticiklona donoseći sa sobom ponovno topliji zrak, odnosno blago ljeto dok obilnijih kiša i dalje nema na vidiku.

Prognoza vremena

Danas nas očekuje promjenjiva naoblaka, navečer mogućnost mjestimične kiše. Zbog povećane vlage na većini područja osjećat će se dodatna sparina u zraku. Puhat će slaba do umjerena bura, navečer u jačanju na jaku s olujnim udarima. Na području Senja najjače će se osjetiti. Dnevna maksimalna temperatura na Kvarneru 22 – 27°C dok u Gorskom kotaru 17 – 23°C. Navečer sa zalaskom sunca zadržat će se toplo pa će na Kvarneru biti 18 – 23°C dok u Gorskom kotaru i dubljem zaleđu Rijeke 11 – 16°C.

Tijekom utorka očekuje se prolazak fronte pa bi osim naoblake lokalno moglo biti i jačih nestabilnosti u obliku pljuskova kiše, na ostatku područja povremena slaba do umjerena kiša, no količina oborina do kraja dana mala, na Kvarneru 0 – 5 mm, a u Gorskom kotaru 5 – 15 mm. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima gotovo cijeli dan, na području oko Učke osjetno slabiji vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana maksimalna temperatura na Kvarneru 22 – 27°C dok u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Neverin

DHMZ upozorenje za utorak:
Olujni udari bure, osobito podno Velebita. Najjači udari vjetra 75-105 km/h
.

Srijeda još u prvom dijelu dana donosi prolaznu kišu, lokalno i jaku, a zatim od podne do kraja dana slijedi razvedravanje, a bit će i sunca. Bura će još malo ojačati na jaku i olujnu, lokalno s orkanskim udarima pogotovo u Velebitskom kanalu. Jutarnja temperatura na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 20 – 25°C, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Od četvrtka stabilno i uglavnom vedro, temperaturno slično kao u srijedu dok od petka osjetno toplije. Za vikend moguća je nova promjena vremena, no o tome još detaljno uskoro.

Sličan sadržaj