IDUĆIH DANA PROMJENJIVO I NESTABILNO

Prvi je dan utjecaja nove Sredozemne ciklone čiji bi se centar trenutno trebao nalaziti negdje oko Genovskog zaljeva, više prema kopnu Italije. Na području naše županije, s naglaskom na otoke, povremeno je bilo kiše, ali nigdje nije palo više od 1 milimetra, za sada. U Rijeci i na području Gorskog kotara, tek malo rosulje.

Slično vrijeme nastavit će se i dalje. Više oborina može očekivati najjužnije područje naše županije, lošinjsko područje i područje otoka Raba, možda jug Krka i Cresa također. U Rijeci i u Gorskom kotaru do nedjelje navečer ne očekujemo konkretniju kišu, osim rosulje.
U prvom dijelu nedjelje lokalno na otocima može biti jakog juga s olujnim udarima, a u nedjelju poslijepodne i navečer vjetar će okrenuti na buru i istočnjak, koji također mogu biti jaki s olujnim udarima. Na sjevernom dijelu Kvarnera cijeli dan slaba bura i istočnjak, u jačanju. U Gorskom kotaru, dijelovi dalji od obale imat će slab vjetar, samo krajevi bliži obali zbog prelijevanja zraka imat će jak vjetar, s olujnim udarima navečer, a uglavnom se radi o sjeveroistočnjaku.

U nedjelju navečer do prostora naše županije stići će nova količina vlažnog i nestabilnog zraka. Ponovno će glavninu pokupiti otoci, ali ovaj put kiše će biti i u Rijeci te u Gorskom kotaru. Izuzev otoka, drugdje ne očekujemo više od 10 mm kiše.
Bit će to početak utjecaja visinske ciklone koja će u novom tjednu podržavati promjenjivo i nestabilno vrijeme (naslovna slika po modelu ARW, na kojoj se vidi utjecaj visinske ciklone, Izvor: maps.meteoadriatic.net).

Dakle ukratko, očekuje nas niz nestabilnih i promjenjivih dana, uz mogućnost svakodnevne kiše, ali i sunčanih razdoblja uz konstantan dotok topline iz Sredozemlja, koja će se posebno može osjetiti na jugu Kvarnera.

Karte su tijekom subote prikazivale hladan prodor koji snijeg može donijeti Gorskom kotaru u petak. Danas (nedjelja) sve se promijenilo, prodor je pomaknut zapadnije pa je i dalje sve upitno, što je samo potvrdilo našu subotnju konstataciju da se prognoza može dati maksimalno 3 dana unaprijed, a da bude vjerodostojna.

Kretanje oborina možete pratiti ovdje na Portalu:
KOMPOZIT RADARA

Sličan sadržaj