Incident na predstavljanju projekta DHMZ-a ‘METMONIC’ u Sukošanu

Jučer je u Sukošanu u sklopu predstavljanja projekta DHMZ -a METMONIC došlo do incidenta između lokalnog stanovništa i predstavnika Zavoda koji nisu zadovoljni s činjenicom da je projektom upravo u blizini njihovog mjesta predviđeno postavljane jednog od tri meteorološka radara na Jadranu.

U osnovnoj školi Debeljak kod Sukošana u sklopu edukativnog skupa stručnjaci DHMZ-a kojeg su činili dr.sc. Nataša Strelec, bivša ravnateljica Zavoda i voditeljica projekta METMONIC i Zvonko Komerički, iz tehničke službe DHMZ-a trebali su ljudima pojasniti svrhu postavljanja radara na Jadranu. Skupu se odazvalo 30-ak Sukošanaca, a bio je tu i načelnik Općine, Ante Martinac.

U publici je bio i član Crometeo tima, prof. Ivan Toman. Toman je nakon sastanka bio šokiran svim što je vidio i čuo te nam je opisao što se na sastanku događalo.

– Nevjerojatno. Sve je bilo na rubu fizičkog obračuna. Srećom, načelnik je na vrijeme shvatio o čemu se radi pa je na vrijeme prekinuo skup – kazao je uvodno Toman. Onda je kronološki iznio razvoj situacije od početka do kraja jednosatnog sastanka.

Sve je počeo prezentacijom projekta od strane Nataše Strelec. Govorila je koje su koristi postavljanja radara, gdje će se postaviti. Upadi su počeli i prije kraja njene prezentacije, ali nekako je uspjela privesti prezentaciju do kraja. Onda je bilo zamišljeno da ljudi DHMZ-u postavljaju pitanja. Moram kazati da je većina prisutnih bila starijeg godišta. Prije bih rekao da su to bili verbalni napadi, a nikako pitanja. Jedan od najčešće spominjanih “argumenata” bilo je obolijevanje od raka. Žale se da im je zadnjih 10 godina od raka umrlo čak 60 mještana i to povezuju s postavljanjem antena na brdu Sukošan. Tvrde da na brdu sada postoje 22 antene.

– “Nećemo vam mi to dozvoliti” – usljedila je reakcija mještana kada su pale i nove neugodne verbalne prijetnje. U tom trenutku DHMZ je počeo spominjati i zaštitu od strane policije, no tada je, uslijed uzavrele atmosfere, reagirao načelnik prekinuvši skup i najavivši da će se Sukošanci po ovom pitanju vjerojatno izjasniti na lokalnom referendumu – priča nam Toman.

Slični problemi pojavili su se i na jugu države na Pelješcu gdje mještani također negoduju zbog najave postavljanja meteorološkog radara i najavljuju fizičko zaustavljanje bilo kakve gradnje, a sve u strahu zbog utjecaja elektromagnetskog zračenja na zdravlje lokalnog stanovništva.

METMONIC projekt koji se u cijelosti financira iz fondova EU ima za cilj modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena.

Osiguranim novcem zamijenili bi se dotrajali meteorološki radari u unutrašnjosti zemlje, a nabavila bi se tri potpuno nova za područje Jadrana. Tako se planiraju postaviti meteo radari u Istru, kod Zadra na Debeljaku i jedan najvjerojatnije na Pelješcu na lokaciji Rota. Realizacijom ovog projekta konačno bi čitava hrvatska obala i otoci bili pokriveni kontinuiranim radarskim mjerenjima.

Izvor: Šibenik meteo

Sličan sadržaj