Inverzija “poremetila” temperature: U ponedjeljak na Kvarneru moguća i magla / I kiša se pojavila na kartama

12191519_1051437554887204_2010537895429081555_n

Dugotrajna i stabilna anticiklona djeluje uz manje slabljenje već 10 dana, donoseći hladna ili svježa jutra te tople ili čak i vrlo tople dane. No treba razlikovati dvije stvari. Istočni centar anticiklone je oslabio zbog čega ni nema više dotoka hladnoće. Sada se radi o Sredozemnoj anticikloni koja donosi toplinu po visini, što se potvrđuje i ove nedjelje, dok je pri tlu i dalje hladno.

U nedjelju u 7 sati temperature su bile u najmanju ruku smiješne. U Gorskom kotaru Parg je mjerio čak 12°C, a tek malo dalji Crni Lug 0°C. Na Kvarneru su se jutarnje temperature kretale od 9 do 15°C.

U 13 sati Kukuljanovo mjeri 24°C, slijede Rijeka, Cres i Krk s 22°C, Mali Lošinj i Rab 21°C, Senj i Crikvenica 19°C, Bakar i Opatija 18°C.
U Lici i Gorskom kotaru je pretežno vedro vrijeme i također iznadprosječno toplo.
Crni Lug mjeri čak 22°C (amplituda 22°C!), Gospić i Parg 20°C, Otočac i Delnice 19°C te Zavižan 16°C.

Došlo je do totalnog “miksa” uzrokovanog temperaturnom inverzijom pa se hladnoća drži prizemlja, a toplina visine i više nema neke razlike između prmorskih i gorskih mjesta.

Upravo temperaturna inverzija omogućit će još jednu novost u našoj prognozi za ponedjeljak – maglu. Da bi razumjeli zbog čega će magla doći u obzir trebamo je i definirati.
Magla nije ništa drugo nego prizemni oblak sitnih vodenih kapljica koji nastaje u prizemnom sloju troposfere ili ledenih kristala koji su toliko sitni i lagani da uspijevaju lebdjeti u zraku. Za njen nastanak razlika između temperatura zraka i temperature rosišta ne smije biti veća od 2.8°C, a relativna vlažnost zraka blizu 100%.

Tijekom noći, uz vedrinu, doći će do ohlađivanja zraka, koji će se zbog svoje težine spustiti na površinu još uvijek relativno toplog mora, a kako je zrak oko nas stabilan, a vlažan, doći će do stvaranja stratusne naoblake, odmah uz tlo ili površinu mora. Kako će temperatura biti snižena, a relativna vlažnost zraka visoka, tako će se i temperatura rosišta približavati granici od 2.8°C, u odnosu na temperaturu zraka tj. uvjetima za maglu.
Bitan faktor je i vjetar. Krivo je razmišljanje da za stvaranje magle ne smije biti vjetra. Upravo suprotno, bez strujanja zraka ne može se ni stvoriti magla. Najidealnije je kad noću puše slab vjetar uz pad temperature zraka. Prejak vjetar pak rastjeruje maglu i uzdiže je u nisku stratusnu naoblaku.

Uz maglu česta je pojava i rosulje, a kad je hladnije vrijeme i slab zrnat snijeg, jer kod relativne vlažnosti zraka od 100% zrak je prezasićen vlagom i kapljice magle vežu se u veće kapljice rosulje ili smrzavanjem nastaju kristali zrnatog snijega.

Debljina magle ovisi o visini sloja inverzije. Inverzija se javlja kada je topliji i suhlji zrak iznad hladnog i vlažno. Također ovisi i o tlaku zraka. Visok tlak podrazumijeva nisku i gustu maglu, kod nižeg magla je rjeđa i viša.

Područja na sjevernom Jadranu gdje je magla najčešća su Tršćanski zaljev i zapadna obala Istre.

Trenutni uvjeti su daleko od idealnih uvjeta za maglu, temperatura zraka je visoka, a temperatura rosišta i relativna vlažnost zraka niska. No, čim sunce zađe, temperatura će zbog vedrine i tek slabog vjetra brzo padati, relativna vlažnost zraka brzo rasti, a s njom i točka rosišta, tako da će se razlika između temperature zraka i točke rosišta smanjiti.
Teško je reći gdje će sve točno biti magle, mogućnost za takvu situaciju najvjerojatnija je na otvorenom moru sjevernog Jadrana, a na Kvarneru posebno na širem području otoka Lošinja. To ne znači da je drugdje isključujemo, već samo najavljujemo manju mogućnost.

Ukoliko se uvjeti ispune i dođe do stvaranja magle, ona će biti pojava vezana uz noć i jutarnje sate, jer će porast temperature zraka brzo rastjerati maglu tako da će i ponedjeljak biti iznadprosječno topao dan, na Kvarneru preko 20°C, a u gorju uglavnom do 20°C.

Vrlo slično vrijeme bit će i u utorak i srijedu, s time da će se uvjeti za maglu smanjiti ili potpuno ukinuti, a od srijede navečer ojačat će malo bura koja će se već do petka poslijepodne smiriti i okretati na južni smjer što znači da bi u petak nakon dugo vremena mogli osjetiti i konkretniju promjenu.

Nju nam sprema stidljiva destabilizacija u Sredozemlju koja će tek malo ojačati kako bi stvorila mogućnost za malo kiše, a odmah potom bi svoj “tron” zauzela opet anticiklona koja bi svoj centar imala točno nad našim glavama.

Dakle, generalno, vrijeme bez bitnijih promjena unovom tjednu. Ponedjeljak, utorak i srijeda uz mogućnost magle, u četvrtak prolazno jačanje bure, u petak malo kiše, a potom stabilizacija.

Toliko o tome da više neće biti stabilnih vikenda ove jeseni što se dalo iščitati po nemeteorološkim portalima ovih dana.

Izračunajte mogućnost magle za svoju lokaciju na temelju svega što smo gore naveli. “Sastojci”:

1. Temperatura zraka na 2m visine u 07h

2. Utvrditi debljinu inverznog sloja, analizirajući temperaturu na 850 hPa (cca 1500 m) u 07h, u odnosu na točku 1.

3. Temperatura rosišta na 2m u 07h (razlika ne smije biti veća od 2.8°C u odnosu na točku 1))

4. Relativna vlažnost zraka na 2m u 07h. Što je viša, veći su uvjeti za maglu, pod uvjetom da su gornji uvjeti ispunjeni

Naslovna: Denis Flego

Sličan sadržaj