Izdano žuto i narančasto upozorenje za buru u riječkoj regiji | Malo snijega nošenog burom moguće većinom na istočnim predjelima Kvarnera

Za razliku od prošle sinoptičke situacije, gdje oborina zbog Genovske ciklone nije nedostajalo, slijedi ipak nešto drugačiji rapored sinoptičkih sustava.

Ciklona koja se iz zapadnog Sredozemlja premješta prema istoku, očekuje se da će do nedjelje navečer stići na sam jug Jadrana, odnosno sjever Jonskog mora.

wind

Još dok se bude približavala sa zapada neće biti zamjetnije bure, no s njenim dolaskom u južni Jadran, i ta će se činjenica promijeniti.

Zbog toga je DHMZ za subotu izdao žuto upozorenje za vjetar na sjevernom Jadranu, a za nedjelju i narančasto, gdje kaže da je mogućnost udara bure do 130 km/h.
Za Gorski kotar i Liku na snazi je i žuto upozorenje za nedjelju za novi snježni pokrivač, većinom između 10 i 20 cm.

S takvim rasporedom sinoptike sjeverni Jadran ne može očekivati neku zamjetniju oborinu pa tako modeli vide mogućnost snijega nošenog burom isključivo na području gdje bude najjače puhalo, zbog blizine gorja, a to je istočno priobalje i istočno riječko zaleđe.

Riječko područje u ovim situacijama bude većinom suho zbog utjecaja bure koja suši oborine koje ni ne stignu, pa osim istočnih predjela riječkog zaleđa drugdje nije realno očekivati snijeg nošen burom, eventualno možda malo pahuljanja, što u DHMZ-u nazivaju neznatnim snijegom, prilikom opisa vremena.

Slično vidi i IstraMet WRF na vrhu ove vijesti.

Sličan sadržaj