Izlila se rijeka Orljava, u pomoć Slavoncima stiže i vojska

slavonci-u-strahu-i-rijeka-orljava-zaprijetila-kucama-900x600-20100622-20101019014131-308015
Izvor: 24 sata

Zbog obilnih kiša rijeka Orljava izlila se u mjestu Gradac kod Pleternice, a vatrogasci i mještani počeli su s evakuacijom djece i starijih stanovnika. Voda je okružila 200-tinjak kuća u kojima su poplavljeni podrumi, a snažan vodeni val odnio je i traktor na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Bez obzira na to što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili od poplava prije četiri godine, rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice. Zbog kiše koja i dalje pada na području slijeva Orljave požeško-slavonski župan Alojz Tomašević već je počeo primati zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode. Procjene za područje općine Velika već sad su oko četiri milijuna kuna, šteta će biti golema, ističe Tomašević.

Djelatnici Hrvatskih voda, vatrogasci i građani pokušavaju spriječiti daljnje nadiranje vode na području sljeva Orljava. Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je da je zbog poplave jutros od 9 sati do daljnjega, odnosno do povlačenja vode, za sav promet zatvoren granični prijelaz Slavonski Šamac.
Glasnogovornica PU Kata Nujić za Hinu je potvrdila da je granični prijelaz zatvoren zbog plavljenja ceste koja vodi prema granici na bosanskohercegovačkoj strani. Ističe da je, prema posljednjim informacijama, voda koja se izlila iz rijeke Save poplavila i prostorije graničnog prijelaza u Bosanskom Šamcu.

Trenutačno je dio naselja s bosanskohercegovačke strane praktično odsječen od ostatka države i njima će biti omogućen ulaz u Republiku Hrvatsku kada se uspiju probiti do graničnog prijelaza.

**********************

Na ugrožena područja Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije danas je upućeno 250 pripadnika Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamacima s posadama kako bi pomogli stanovništu u obrani od poplave.

Takvu je odluku donio ministar obrane Ante Kotromanović nakon što im je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.
Temeljem vladine odluke, a uz prethodnu suglasnost hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH, danas će dva helikoptera s 15 pripadnika Oružanih snaga RH biti upućena u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći na tamošnjem poplavljenom području, no zasad čekaju poboljšanje vremena.
Riječ je o dva helikoptera iz eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane koji će sudjelovati u akciji pružanja pomoći građanima na području Maglaja, Doboja i Zavidovića. Posade će poletjeti iz vojarne »Knez Trpimir« u Divuljama kod Trogira.
Iz MORH-a su izvijestili da je, uz dvije letačke posade, s osam pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo i pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.

Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. Zbog izvanredne situacije u Slavonskom Šamcu stožer je pozvao na pripravnost sva vatrogasna društva istočno od Slavonskoga Broda, kao i društva koja gravitiraju području uz Orljavu.

»Zbog složene situacije pozivamo sve koji dobiju obavijest da se odazovu pozivu«, rekao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i načelnik županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović je potvrdio i informaciju da su, zbog poplave na području Okučana, noćas evakuirane dvije obitelji.

U pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.

Zbog izlijevanja voda rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica, a tijekom noći vatrogasci su evakuirali najugroženijih pedeset stanovnika toga dijela grada u vatrogasni dom.
Drugim stanovnicima toga dijela Lipika vatrogasci donose prehrambene artikle i pitku vodu.
»Dežuramo već nekoliko dana i noćašnji prodor vode dogodio se u svega dvije minute te su ljudi ostali zarobljeni u kućama. Neke smo nosili na rukama dok smo druge izvlačili čamcima«, izjavio je Hini zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić.
Iako se u ovim trenucima voda polako povlači, u Lipiku i okolici kiša i dalje pada a voda sa Psunja slijeva se u Pakru i Šeovicu, pa se u popodnevnim satima na ugroženom dijelu Lipika očekuje novi vodeni val.
Visoke vode Pakre srušile su i pješački most kod pakračke bolnice, te most prema lipičkim vinogradima.

Zbog poplava zatvorena je do daljnjega pruga na dionici Pleternica – Požega – Velika, izvijestile su jutros Hrvatske željeznice (HŽ).

Putnici se prevoze autobusima prema voznom redu vlakova, osim na željeznički kolodvor Blacko koji je poplavljen, navodi se u priopćenju HŽ-a. (HINA)

Sličan sadržaj