Jak potres kod Splita, magnituda 4.8 po Richteru

U petak, u 13 sati i 57 minuta, zabilježen je jak potres na splitskom području. Prvotno je na EMSC-u bila određena magnituda od 5.0 po Richteru, da bi bila smanjena na 4.8 po Richteru.

Epicentar potresa bio je 8 km zapadno od Splita, a potres je nastao na 10 km dubine. Osjetio se u cijeloj Dalmaciji, ali i u unutrašnjosti Hrvatske na području Karlovca. U Bosni i Hercegovini potres se osjetio sve do Banja Luke.

Obzirom na činjenicu da je to već visoka magnituda, moguća je i materijalna šteta, posebno u epicentralnom području.

Potres je detektiran i od strane našeg seizmografa, čiji podaci trenutno nisu online jer radimo na unaprijeđenju hardverskog dijela opreme. Probni početak mjerenja očekuje se do početka 2017. godine.

Potresi pogodili i Solomonske otoke te Kaliforniju

Osjetno jača magnituda stresla je u četvrtak Solomonske otoke, a izmjereno je 7.8 po Richteru. Na snazi je bilo i upozorenje za tsunami koje je brzo povučeno. Izvještaja o žrtvama ili šteti nije bilo.

Ranije je sličnim potresom pogođena i Kalifornija. Magnituda je bila 6.5 po Richteru, nije izdano upozorenje za tsunami, a nije zabilježena ni materijalna šteta.
Ovo je drugi jaki potres koji je pogodio sjevernoamerički kontinent u proteklim tjednima, nakon onog u Srednjoj Americi od 7.0 po Richteru.

Epicentar plitskog potresa (naslovna), EMSC

Sličan sadržaj